Zavřít reklamu

Prvá generácia Apple TV je mnohými jeho používateľmi považovaná za najlepšiu z prostého dôvodu – ponúkala vlastné úložisko, na ktoré bolo možné uložiť desiatky, ba až stovky filmov v štandardnej, prípadne 720p HD kvalite. Napriek tomu sa však tento modifikovaný Mac mini s prostredím Front Row príliš neuchytil, za čo mohla najmä cenovo výhodnejšia ponuka v podobe plnohodnotného Macu mini, ktorý ponúkal i výkonnejší hardvér. Apple sa tak pri ďalších dvoch generáciách vydal typickou minimalistickou cestou, ktorá si však vyžiadala krutú daň v podobe absencie pevného úložiska, ktoré dnes zákazníkom spoločnosti skutočne začína chýbať.

Viacerí sa zrejme opýtajú – Prečo tvrdíte, že nová Apple TV nemá vlastnú pamäť, keď je na nej možné sledovať videá s veľkosťou niekoľkých GB? Kým prvá generácia ponúkala 40 alebo 160 GB priestoru na pevnom disku, miniatúrny set-top box obsahuje len dočasné 8GB flash úložisko, ktoré slúži len a iba na dočasné uloženie súborov streamovaných z iCloud, iTunes na PC či z obchodu iTunes Store. Práve závislosť na internete je celkom veľkým problémom, pokiaľ je rýchlosť vášho pripojenia na slabej úrovni alebo máte k dispozícii len predplatený počet dát, ktoré môžete mesačne utratiť. Ak by mal Apple záujem zväčšiť podiel Apple TV na trhu a rozvíjať ju ďalej, venovať sa tomu, azda najlepším krokom zo strany spoločnosti by bolo opätovné osadenie produktu veľkou kapacitou disku, ktoré by sa určite odrazilo na výslednej cene produktu, ako aj na rozšírení vo viacerých oblastiach sveta. Dnes, keď som si čítal Romanov článok o príprave 128 GB zariadenia, napadlo ma, že by nemuselo ísť len o budúci iPhone či iPod touch, ale pokojne by mohol byť iOS 6.1 pripravený na príchod dvoch, respektíve troch kapacitných verzií 4. generácie Apple TV – generácie, na ktorú som dlhý čas čakal.

Moje slová sa o pár hodín vyplnili, keď sa nám od nášho zdroja podarilo získať veľmi zaujímavé informácie o pripravovanej generácii set-top boxu. Ako už dávnejšie naznačil Tim Cook, Apple sa osudom svojho pôsobenia na televíznom trhu naozaj zaoberá a ani možnosť ponúknuť kapacitné verzie set-top boxu nie je vylúčená. Apple by takto mohol ponúknuť 32 GB verziu za 149€, 64 GB verziu za 249€ a pre tých, ktorí by sa naozaj odhodlali používať TV na sledovanie vlastnej filmotéky, ponúknuť až 128 GB verziu za celkom prívetivých 349€.

Ak by Apple skutočne osadil budúcu generáciu svojho set-top boxu vysokou kapacitou, určite by som sa medzi nimi našiel i ja sám. Ku kúpe by ma totiž viedol jeden jediný dôvod, jedna jediná príčina, ktorú mnohí z vás určite uznajú za logický – keď si chcem pozrieť film, chcem si naozaj pozrieť film, nie opakujúce sa zdĺhavé reklamné spoty, počas ktorých človek nemá najmenší problém zabehnúť do neďalekej samoobsluhy nakúpiť veci na ďalšie dva dni. Apple TV by mi toto naozaj umožnila a okrem toho by mi umožnila celkom rýchlo a jednoducho zosynchronizovať krabičku s mojou knižnicou iTunes, ktorá obsahuje niekoľko desiatok legálne zakúpených filmov na diskoch DVD, prípadne v obchode iTunes Store samotnom.

Zároveň by týmto Apple odblokoval zábrany ďalšej veľmi žiadanej funkcii a to App Store. Už súčasná Apple TV obsahuje hardvér identický s iPhone 4S, teda dvojjadrový procesor Apple A5 a 512 MB RAM. Vďaka funkcii AirPlay by navyše bolo možné všetky aplikácie ovládať za pomoci iPhonu, iPod touch či iPadu, prípadne špeciálnym joystickom priamo od Applu. Už v súčasnosti môžeme vidieť akési tech demá toho, čo AirPlay v skutočnosti dokáže – ideálnym príkladom je Real Racing 2, Modern Combat 3 či FIFA 12. Všetky tri podporujú Apple TV takým spôsobom, že z obrazovky vašej televízie vytvoria primárny displej a z obrazovky vášho iZariadenia displej dodatočný, zobrazujúci napríklad počet nábojov, stav na trati či iné výsledky. Apple by tiež touto na prvý pohľad drobnou vymoženosťou dokázal konkurovať veľkým, plnohodnotným „inteligentným“ televízorom, ktoré už v základe ponúkajú množstvo funkcii, z ktorých však veľké množstvo používateľov mnoho z nich nikdy nevyužije – Pretože Facebook či Twitter je omnoho lepšie a kultúrnejšie sledovať na obrazovke iPhonu ako na LCD televízii s uhlopriečkou 120 cm.

Apple-TV-3.generation

Dnes nejčtenější

.