Zavřít reklamu

Zhruba někdy v době kdy se na trh dostal iPhone 4, se začaly objevovat informace o tom, že společnost Apple uměle vyvolává dojem, že je iPhone nedostatkové zboží. Mnohokrát se objevilo tvrzení, že Apple iPhony má, ovšem nechce je prodávat distributorům a prodejcům ve velkém množství, aby byl lidově řečeno po produktech Apple stále hlad. Doposud jsme však tyto informace neměli nijak podložené a jednalo se spíše o spekulace, které byly slyšet ze všech stran a to i od těch největších světových nebo českých serverů.

Nyní nám však náš zdroj u Slovenského operátora Orange uvedl, že i když operátor objednává dostatečný počet kusů iPhone 5 aby uspokojil své zákazníky, což je samozřejmě v zájmu operátora, který si chce své zákazníky udržet a vyjít jim co se telefonů týká vstříc, Apple úmyslně tyto přístroje nedodává v objednaném počtu. Operátoři a velcí prodejci mají samozřejmě přístup do systému ve kterém vidí celkový počet mobilních telefonů iPhone na skladě, odkud Apple tyto přístroje dodává k prodejcům. I v situaci kdy Apple má skladem několik tisíc kusů iPhone 5 a operátor objedná například 500 kusů, společnost Apple dodá pouze velmi omezený počet kusů, v tomto případě například 20 kusů iPhone 5 s tím, že lidé musejí na další kousky opět čekat a to i přesto, že podle skladového stavu mohl Apple zakázce vyhovět. Tato situace se dle našeho zdroje děje opakovaně od chvíle kdy Apple uvedl iPhone 5 na trh a jinak tomu nebylo ani v případě iPhone 4s a iPhone 4.

Apple tak působí na psychiku zákazníků, kteří si iPhone objednají okamžitě když mají příležitost, případně jej rovnou zakoupí, protože vědí že když zaváhají tak již telefon nemusí sehnat a budou na něj čekat v nejlepším případě několik týdnů, mnohdy až čtvrt roku. Nejlepší možností jak iPhone získat od operátora je zaregistrovat se přímo do čekací listiny a sdělit obsluze v call centru nebo v pobočce ať vám operátor zavolá okamžitě, jak telefony dorazí na sklad. Pro Apple je samozřejmě chtěné aby vyvolal pocit exkluzivity nejen tím, že se v případě iPhone jedná o poměrně drahý telefon, ale také tím že je tento telefon i přes svou cenu hůře sehnatelný než mnohé levnější mobilní telefony ostatních výrobců.

Tato situace platí zejména u operátorů, kteří telefony z 90% prodávají za snížené ceny k tarifům. Pokud jste ochotni zaplatit za telefon plnou cenu, Apple jej nabízí již do druhého dne přímo z oficiálních stránek společnosti nebo v případě Slovenska od dalších distributorů. Podle informací od našeho zdroje se pak najde také množství zákazníků, kteří si telefon koupí za plnou cenu u jiného distributora jen aby jej získali co nejdříve i v případě, kdy mají nárok na tarifní slevu od operátora.

Dnes nejčtenější

.