Zavřít reklamu

Spolu s blížiacim sa oznámením prvých finančných výsledkov vo fiškálnom roku 2013 sa Apple ocitol v situácii, akej nebol už dlhší čas. Očakávania investorov na tento rok sú až prekvapivo nízke, čo tiež môžeme vidieť i na výraznom poklese akcii spoločnosti, ktoré od predstavenia iPhone 5 klesli až o 200 dolárov, teda sa spoločnosť vrátila do obdobia februáru 2012, kedy hodnota bola takmer identická – $520.30 v tejto chvíli. Podľa analytika Bena A. Reitzesa zo spoločnosti Barclays Capital je tak konferencia 23. januára najdôležitejšou v poslednom desaťročí.

Reitzes je aj napriek vyvráteniu špekulácii Philom Schillerom naďalej presvedčený, že Apple je schopný predaja lacnejšej verzie iPhone pre rozvojový trh, ku ktorému patrí napríklad Čína či India. Jeho tvrdenie tiež môžu podporovať najnovšie špekulácie,  podľa ktorých Apple pripravuje predaj takéhoto telefónu špeciálne v týchto oblastiach. Kým viacerých investorov táto správa znepokojuje, Reitzes si myslí, že zmenia názor po predstavení a uvedení produktu: „Veríme, že Apple dokáže predávať telefón s lacným telom a výrobnou cenou pod 150 dolárov a tiež veríme že obavy týkajúce sa marží môžu byť prehnané,“ tvrdí analytik.

Barclays si udržuje nadnesené hodnotenie akcii AAPL, keďže Reitzes verí, že Apple čelí nižším očakávaniam pre fiškálny rok 2013. Počas roku však odhaduje vytvorenie nových produktových cyklov, ktoré pomôžu zmeniť stanoviská investorov. Jedným z dôvodov poklesu akcii je podľa analytika znepokojenie investorov nad pokračovaním rastového potenciálu a hrubej marže v tomto roku. „Pokiaľ Apple opäť dokáže, že je viac ako len mobilná spoločnosť, veríme, že sa hodnoty akcii obnovia.“

iMoney

Dnes nejčtenější

.