Zavřít reklamu

Poslední dny jsme celá redakce věnovali poměrně hodně času pročítáním nejen českých, ale také zahraničních diskusí na fórech, věnovaných společnosti Android. Majitelé produktu Samsung a tedy i operačního systému Android, považují rozsudek v soudním procesu mezi Apple a Samsungem za poměrně kontroverzní. Kromě toho, že si většina fanoušků Androidu stěžuje převážně na porotu, která byla pouze Amerického původu a jak jsme již jako jedni z mála uvedli, Apple je v USA jedním z největších plátců daní, stěžují si i na to, že si Apple nároku poměrně směšné patenty.

Apple nemá patentováno, že je kolo kulaté
Je pravda, že některé patenty se zdají z pohledu běžného člověka opravdu směšné a mohou na veřejnost působit tak, jako by si Apple patentoval, že je kolo kulaté. Ve skutečnosti jsou však patenty na tyto pro veřejnost „prkotiny“ popsány do posledních detailů a nejedná se o patenty na danou funkci, ale o patenty na detailní technologický postup, kterým se dané funkce nebo efektu docílí. Apple nemá patentováno gesto na displeji, má patentováno přesné pohyby, které je nutné udělat, aby se dosáhlo dané funkce. Patenty týkající se gest přesně specifikují reakci zařízení, procesoru a zobrazení, na přesný dotyk prstů na displeji, stejně tak jako výchylku, kterou je možné udělat a gesto se stejně realizuje.

Velice jednoduše a pro odborníky možná až „trapně“ řečeno, to tedy neznamená, že má Apple patentováno kolo, které je kulaté. Má patentován přesný poloměr kola, jeho šířku, výšku pneumatiky, vzorek pneumatiky, rozestupy nápravy, pří kterých je kolo nejefektivnější, osazení tlumičů vhodných pro dané kolo a směs, ze které je kolo a pneumatika vyrobena. Pokud se někdo domnívá, že se patenty týkají toho, že je kolo kulaté, pak se plete a je velice snadné, si přečíst nějaký z patentů Applu, které jsou veřejně dostupné přímo zde.

Samsung má například u svého modelu Galaxy S III poměrně inovativní technologii, která snímá uživatelovo oko a dovede posoudit, zda uživatel sleduje displej nebo spí. Patent Samsungu na tuto opravdu skvělou funkci taktéž nezní, sledujeme oko a když uživatel usne, tak vypneme displej. Patent přesně popisuje jak telefon pomocí čidla pozná, zda uživatel pouze mrknul nebo usnul. Popisuje technologii, díky které najde čidlo na uživatelově tváři oči a také technologii, pomocí které jí snímá. Když by Apple přesně tento patent a přesně tyto technologie použil, věřte, že by jej Samsung samozřejmě zažaloval.

2374feaeca9bc0121e1926f77beeed83_246454_D

Jak si tedy vysvětlit protichůdné rozhodnutí?
Jak jistě víte, rozsudek v Koreji ve stejném procesu dopadl pro Apple v neprospěch, zatím co v USA musí Samsung dokonce zaplatit poměrně vysoké odškodné. Samozřejmě, že kdyby porota sestavená z Čechů rozhodovala v případu, kdy by měla společnost GANT vykořisťovat českou legendu GEAR, rozhodla by v ČR ve prospěch GEARU a v USA ve prospěch GANT. Na druhou stranu, právě proto platí rozhodnutí soudu pouze v dané krajině a není přenosné do sousedních zemí. Každá země má rozdílný pohled na patenty a je samozřejmě pouze v kompetenci jejích soudů, jak soudní proces dopadne. Zda je proces nespravedlivý nebo spravedlivý je samozřejmě otázkou, ovšem ne tou, kterou bychom měli řešit, to raději až potkáte pana Janouška, vysmějte se do obličeje jemu, než porotě v USA, prostřednictvím diskuze.

Ostatní mají možnost platit
Pokud dokáže výrobce nebo vývojář dosáhnout stejného efektu nebo funkce pomocí jiného technologického postupu, Apple jej samozřejmě žalovat nejen že nebude, ale v podstatě ani nemůže, takovou žalobu by totiž smetli ze stolu i v USA a skutečně by byl Apple veřejně obviněn z toho, že brání technologickému rozvoji a vykořisťuje své zákazníky, kteří si díky němu nemají možnost vybrat. Pokud však jakýkoli výrobce použije patenty, které jsou slovo od slova a postup od postupu shodné s těmi, které koupil nebo vymyslel Apple a jeho vývojáři, je logické, že se společnost brání. Apple má několik desítek tisíc patentů a jak sami vidíte, spory se týkají vždy pouze pár patentů, které jsou pravděpodobně skutečně okopírovány.

Pokud by Apple chtěl, pravděpodobně by mohl ať již úspěšně nebo neúspěšně zažalovat jakoukoli společnost na světě. Je ale faktem, že Apple stejně jako další technologické společnosti, své patenty rád mění nebo nabízí za licenční poplatek. Samotný Samsung přiznal, že jej Apple upozornil detailně na to, jaké patenty jak jsou porušovány a nabídl jim vyrovnání formou licenčních poplatků nebo formou výměny patentů. Samsungu se nicméně zdálo, že žádné patenty neporušuje a tak nastal po několika dalších výzvách soud.

To co se tedy odehrálo kolem společnosti Apple a Samsung v posledních dnech je potřeba vnímat jako ochranu podrobně popsaných patentů, na jejichž zneužití byl navíc Samsung několikrát upozorňován. Uvádět, že má Apple patentované oblé rohy je tedy opravdu nesmyslné a bohužel toto tvrzení mezi veřejností šíří také některé servery.

Dnes nejčtenější

.