Zavřít reklamu

To čeho jsme si při prvním přečtení oficiálního dokumentu společnosti Apple ve kterém popisuje způsob zabezpečení svých iOS zařízení nevšimli, je skutečnost, že Apple využívá ve všech svých zařízeních s operačním systémem iOS AES-256 šifrování. To nemusí na první pohled vypadat jako nic zajímavého, ovšem až do chvíle, než zjistíte, že se jedná o šifrování, které je podle Národní Bezpečnostní Agentury USA neprolomitelné. Apple šifrování AES neboli Advanced Encryption Standard zveřejnil v roce 1998 a zároveň požádal americkou vládu o podrobnou analýzu.

Po více než deseti letech velmi vyčerpávající analýzy je AES všeobecně považován za neprolomitelný algoritmus. Algoritmus je tak silný, že jej žádný počítač v dohledné době, dokonce ani žádný kvantový počítač, není schopen rozluštit. Národní Bezpečnostní Agentura schválila šifrování AES-256 pro ukládání přísně tajných údajů a dokumentů.

Amber Schroader, generální ředitel Paraben, dodavatel forenzního software pro mobilní telefony říká: „Měli jsme tu mnoho případů, kdy jsme nebyli schopni rozluštit data z iOS zařízení, protože jsme neprolomili šifrování. Existuje spousta otázek, pokud jde o získávání dat z iOS zařízení.“ Ten také dodává, že pokud bychom chtěli pomocí surového útoku zjistit heslo do iOS zařízení a počítač by zvládl dělat jeden pokus o zadání hesla za 80 milisekund, což je poměrně reálné, pak by zjištění osmimístného hesla trvalo 15 let.

Dnes nejčtenější

.