Zavřít reklamu

Ako prvá redakcia v ČR a SR máme tú česť, našim čitateľom exkluzívne predstaviť nasledujúci projekt. Každý správny fanúšik značky Apple vie, že medzi najzaujímavejšie prednosti súčasnej generácie iPhonu 4S, patrí jednoznačne osobný asistent s názvom Siri. Vďaka tejto revolučnej novinke už nenosíte zo sebou mobilné zariadenie, ktoré ovládate len pohybom prstov či jednoduchými hlasovými príkazmi, ale máte vo vašom vrecku inteligentný výkonný smartfón, ktorý vám dokáže pohotovo odpovedať na takmer každú položenú otázku. Vďaka Siri si napríklad jednoducho nadiktujete SMS správu, vytvoríte stretnutie alebo vytočíte hovor. Bohužiaľ táto vymoženosť sa stále nachádza v testovacej beta verzii a jazykové lokalizácie sú v súčasnosti obmedzené na americkú, britskú a austrálsku angličtinu, francúzštinu, nemčinu či najnovšie japončinu.

Oficiálna podpora slovenského alebo českého jazyka je v súčasnosti v nedohľadne, no česko-slovenskému vývojárskemu týmu, sa podarilo niečo výnimočné. Vytvorili a vlastnými silami naprogramovali úplne nový Siri server, vďaka ktorému dokáže váš osobný asistent komunikovať v češtine a slovenčine. Treba upozorniť že sa jedná o neoficiálnu verziu a v súčasnej dobe sa rieši legálnosť celého projektu, keďže na jeho používanie je nutný jailbreak vášho zariadenia a nainštalovanie Siri portu pod názvom Spire, z aplikácie Cydia. Podporované sú všetky iZariadenia bežiace pod operačným systémom iOS 5.

Nasledujúce video ukazuje niekoľko funkčných príkazov, na ktoré v súčasnosti CZ/SK Siri dokáže reagovať:

Na svoju funkciu využíva server nezdokumentované API (rozhranie pre programovanie aplikácií) od spoločnosti Google, prostredníctvom ktorého sa prevedie hovorené slovo na text. Presnejšie vysvetlené, nahrávka hlasu sa prekomprimuje a pošle na Google servery, ktoré následne na danú požiadavku adekvátne odpovedia. Konečný výsledok je poslaný cez bezpečný šifrovaný https protokol, vo forme zakódovaného „plistu“ a za použitia Siri GUI obsiahnutého v jailbreakovom rozšírení Spire, sa zobrazí na koncovom zariadení s operačným systémom iOS 5. Najnovšia verzia serveru potrebuje inštaláciu špecifického súboru s príponou .deb, ktorý na základe jedinečného identifikátora UDID zaisťuje kontrolu medzi serverom a zariadením. Vývojári taktiež odporúčajú aj inštaláciu ďalšieho rozšírenia z aplikácie Cydia s názvom AnyVoice, ktorý po správnom nastavení umožní bezproblémové prečítanie výsledného textu v slovenskom a českom jazyku.

IMG_0019

Po piatich mesiacoch vývoja sa celý projekt ešte stále nachádza v testovacej alfa verzii a prístup k nemu má len pár vyvolených, medzi ktorými sa nachádza aj naša redakcia. Vývojári však sľubujú, že čoskoro bude dostupný aj  pre širšiu verejnosť a to úplne zadarmo. Otázkou však zostáva kapacita servera, vývojári tvrdia že je schopný zvládnuť okolo 1,000 používateľov naraz, čo sa mi osobne zdá pri plnej prevádzke príliš málo.

Prejdime však k samotnému testovaniu, ktorému predchádzala jednoduchá inštalácia. Po jej správnom vykonaní si zvolíte v nastaveniach Siri buď slovenčinu, čiže možnosť angličtina (Spojené kráľovstvo), alebo češtinu nachádzajúcu sa pod nemčinou. Projekt máme k dispozícii len pár týždňov, no už sme si okrem obrovských nedostatkov stihli všimnúť aj to, že podpora českého jazyka je oproti slovenčine omnoho lepšia. No ako je uvedené vyššie, treba brať v úvahu že sa jedná len o alfa verziu, ktorá má k dokonalosti ešte ďaleko. Chýba napríklad podpora diktovania a posielania SMS správ, vyhľadávanie informácií o počasí, akciách na burze, a mnohé ďalšie funkcie obsiahnuté v oficiálnej verzii Siri.

IMG_0001

Budúcnosť prinesie okrem neustáleho zdokonaľovania Siri aj niektoré vylepšenia oproti originálu, ako je napríklad komunikácia so sociálnymi sieťami, posielanie nadiktovaných SMS zdarma, informovanie o cestovných predpisoch a podpora zariadení s operačným systémom Android.

Resumé

Slovensko – česká lokalizácia inteligentného asistenta, vás v súčasnom stave kvôli obrovským absenciám funkcií na prvý dojem sklame. Avšak aj napriek tomu patrí šikovným programátorom obrovský obdiv a rešpekt za to, že sa vôbec do takéhoto projektu pustili a dokázali aj nám, užívateľom v malých krajinách strednej Európy priniesť známu reč do novinky, ktorú si zatiaľ môžu v svojom rodnom jazyku vychutnať len tie najväčšie národy na svete. Dôležité je podotknúť že sa jedná len o prvé začiatky vývoja celého projektu, do ktorého sú každý deň pridávané nové a nové funkcie. Zlomovým bodom bude však v prípade úspešnej legalizácii projektu, verejné spustenie tejto služby, ktoré odhalí množstvo nových chýb. No ak vývojári nestratia trpezlivosť a vysporiadajú sa zo všetkými nástrahami ktoré ich čakajú, je dosť možné, že už za pár mesiacov budeme so Siri plne komunikovať v českom aj slovenskom jazyku.

 

Dnes nejčtenější

.