Zavřít reklamu

Microsoft dnes vydal iPad verzi aplikace OneNote, která byla zatím dostupná jen v iPhone verzi. Ta se dnes dočkala updatu na verzi 1.3, který s sebou přinesl mimo jiné i češtinu, dostupnou také ve verzi pro iPad. Ta nová, velikostně přizpůsobená obrazovce iPadu, má oproti menší velikosti displeje iPhonu spoustu nových vylepšení. Největší výhodou je dvoupanelové zobrazení, kde se v jednom panelu zobrazují karty, složky, kde máte uložené poznámky. Druhá část obrazovky slouží jako zápisník. Podívejte se, co s sebou nová verze přinesla. Do aplikace se přihlašujete pomocí Windows Live ID, a to hned při spuštěnim aplikace. Bez něj vás aplikace nepustí dál. Založit si ho můžete přímo v prostředí aplikace.

IMG_0181

Protože já jsem ho neměl, zkusil jsem si ho přes tuto aplikaci založit přímo z iPadu. Po vyplnění formuláře na mě vyskočila hláška: „Aplikace má technické problémy. Váš požadavek nemohl být splněn. Omlouváme se.“
Účet se mi povedlo založit až na podruhé, kdy jsem znovu musel formulář vyplnit. Po přijetí ověřovacího emailu mi nechtěli na mobilní stránce účet ověřit, ale na verzi pro počítač nebylo možné se dostat. Nakonec jsem si musel Windows Live ID vytvořit z počítače.

IMG_0182

Hlavní strana je rozdělena do dvou panelů. V levém sloupci máte uložené Poznámkové bloky, kde výchozí je už přednastavený. Z nastavení vyplývá, že poznámkové bloky by mělo být možné přidávat, přejmenovat, barevně odlišit a jinak upravit, ale mně se žádnou z funkcí nepodařilo najít.

IMG_0185

Po otevření poznámkového bloku můžete v levém panelu poznámky zařadit do dalších složek. Například podle předmětů, z kterých máte zápisky, také třeba podle dnů, kdy jste si něco zapisovali, nebo jakkoliv chcete. Když jim nevyberete žádnou kategorii, zařádí se automaticky do složky Nezařzené poznámky.

Když píšete poznámku, můžete si ji ještě vylepšit o několik zajímavých rozšíření. Nejvíce se mi líbí To-Do list, který můžete vložit kamkoliv do poznámky. Vložit může fotografie z alba vašeho přístroje, nebo můžete nový obrázek přímo vyfotit. Také máte nad klávesnicí rychlou volbu, kde najdete třeba možnost takzvaných odseků, když vypisujete jenom klíčová slova:

IMG_0184

OneNote synchronizuje poznámky s iCloud, neviděl jsem ale, že by synchronizace byla automatická. Manuální synchronizace je možná přes nastavení, kde najdete i spoustu dalších zajímavých funkcí. Také si tam můžete dokoupit volný prostor pro poznámky, takže místo původních 500 povolených budete moci využít neomezeného prostoru.

IMG_0183

Práce se OneNote si mi moc líbila, až na to, že jsem stále nepřišel na spoustu možností, které jsou složitě nastavitelné. Začátek používání mi znepříjemnilo vytváření Windows Live ID, bez kterého uvidíte jenom fialovou obrazovku s logem OneNote.

Dnes nejčtenější

.