Zavřít reklamu

Postupem času jsme se snoubenkou zjistili, že je potřeba aby měla při práci na magazínech svůj vlastní počítač, jelikož je dáma, MacBook Air byl jasná volba. Jediné co zbývalo vyřešit, zda větší nebo menší verzi. Na její práci, kdy kontroluje texty, vystavuje faktury a má roli marketing manažerky, je výkon ta nejméně podstatná věc, kterou je potřeba řešit. Nakonec jsme se rozhodli zejména díky kompaktnosti pro menší model a tento text píši z jejího nového jedenáctipalcového MacBook Air.

Můj stroj má následující konfiguraci MacBook Pro 15″ Thunderbolt s procesorem Intel i7 quad-core na frekvenci 2.0Ghz, 8GB operační paměti Kingston PnP na frekvenci 1866Mhz, grafickou kartou Intel HD Graphics 3000 s 384MB DDR3 a AMD Radeon HD 6490M s 256MB GDDR5 paměti a SSD diskem OCZ Vertex 2 s rychlostí čtení/zápisu dat okolo 300Mb/s. Hodnotit a srovnávat výkon partnerčina MacBook Air je tedy bezpředmětné, na místo toho se zkusím zaměřit na to, jak se na jejím stroji pracuje.

macbook-air-lady-2

*Při pohledu na MacBook Air 11″ bledne závistí i nejlepší přítel dámy diamant.

Design vládne všemu
Nejpozoruhodnějším faktorem je váha, MacBook Air váží pouze 1.02Kg, což v praxi znamená, že je pocitově lehčí než iPad. Pokud totiž držíte v ruce tablet o váze 600 gramů, zdá se vám pocitově těžší, než počítač s váhou o 400 gramů vyšší. Poté co jsem si prohlédl obsah partnerčiny kabelky, musím uznat, že 1Kg navíc již nemůže absolutně poznat :-). Jedná se o elegantní počítač, který se hodí ke každé dámě, jenž může kabelku nosit na loktu i s ním, aniž by se ji nějak pronesla. Z mého pohledu se pak jedná počítač, který mohu dát do batohu a nemusím se absolutně starat o to, jak daleko cestuji, batoh se nemá šanci pronést, což se s MacBook Pro běžně stává.

Apple je geniální společnost, která nevytvořila netbook, ale plnohodnotný počítač kompaktních rozměrů, přesně jak říkal Steve Jobs. Oproti MacBook Pro mi totiž nic nechybí. Podsvícená klávesnice má naprosto stejné rozměry jako ta u 2,5Kg těžkého 15″ MacBook Pro. Psaní je tedy na obou strojích naprosto stejné a pokud používáte Apple Wireless Keyboard nebo MacBook Pro, nemusíte si na nic zvykat, dostanete totiž stejnou klávesnici kterou již používáte. Vlastně psaní není stejné, na MacBook Air se díky sklonu přední části píše lépe, než na MacBook Pro, kde musím mít „vykloubené“ zápěstí a předloktí se mi nepříjemně zařezává do ostré hrany počítače. MacBook Air má stejně jako můj MacBook Pro dva USB 2.0 porty a jeden Thunder, výstup na sluchátka a integrovanou kameru s mikrofonem. Samozřejmě kromě toho mám na MacBook Pro také Ethernet konektor, který jsem naposledy použil když mi do něj zapadl burák a FireWire konektor, který osobně nepoužívám, ale chápu, že pro připojení kamery je to jedna z nejlepších možností a mnozí uživatele jej potřebují.

MacBook Air je designově nádherně zpracovaný stroj, který je stejně pevný jako MacBook Air, díky designu snad ještě pevnější. Osobně mi vadí šedý rámeček kolem displeje, na což se však dá jistě zvyknout a pokud jste nepoužívali roky MacBook Pro s černě orámovaným displejem, nic zvláštního vám na tom připadat nebude. Počítač je šperkem každé dámy, ale stydět se za něj nemusí ani chlapi. Osobně mi však designově opravdu více pasu do něžné ručky a nalakovaných nehtíků, než do „pracek“ dvoumetrového chlapa.

lady-with-macbook-air

*Macbook Air a jeho pyšná majitelka, elegance sama.

Názor skutečné dámy
Ako žene, ktorá má rada štýlové a elegantné veci, mi macBook Air okamžite padol do oka. Odjakživa som bola zvyknutá na operačný systém Windows, o ňom však ako asi tušíte nemohlo doma padnúť ani slovo. S operačným systémom Mac OS X pracujem zhruba štyri mesiace, keď som začala používať snúbencôv MacBook Pro. Ako pre novú užívateľku, ktorá si práve teraz začala zvykať na nový systém, bolo zistenie, že MacBook Air, ktorý som od muža dostala obsahuje inú verziu operačného systému ako ten jeho, naozajstným zdesením. Rozdiel medzi Mac OS X 10.6 a Mac OS X 10.7 vnímam zo svojho začiatočníckeho pohľadu ako výrazný a zvykám si len pomaly. Čo sa týka samotného počítača, je to skvelý doplnok do kabelky, na ktorom však ide taktiež pohodlne pracovať.

Pri svojej práci Marketing manažerky serveru LsA, Ladies a Mens magazine používam predovšetkým e-mail, opravujem texty a vystavujem faktúry. Pri týchto činnostiach mi táto veľkosť displeja vôbec neprekáža a naopak som rada, že mi počítač padne do ruky i do kabelky. Vadí mi však, že operačný systém nie je v slovenčine, s tým sa však nedá urobiť nič iné, než čakať až sa Apple umúdri. Samozrejme už prebehla aj výmena názorov, kedy partner nedokázal pochopiť, ako je možné, že nedokážem urobiť tak základnú vec, ako je napríklad zmenšenie veľkosti ikony na ploche a podobne. Vysvetľovať chlapovi, ktorý už niekľko rokov používa Macintosh, že ako bývalá užívateľka Windows, nemusím hneď všetko vedieť ovládať , naozaj nemá význam a tak som sa radšej pustila do čítania jeho knižky a príručky, ktorá bola pribalená k počítači. Tak mi prosím držte palce!

Armani-macbook-air

*V kabelce téměř nepoznáte rozdíl ve váze

Rozmyslete si, co budete dělat
Pokud chcete stejně jako moje partnerka řešit e-maily, psát texty, vystavovat faktury a surfovat po internetu, jistě vám bude výkon i rozlišení počítače dostačovat. V momentě kdy se chcete pustit do složitějších úloh, musíte dobře zvážit, zda dokáže MacBook Air vaše požadavky splnit. Do školy, na jednání nebo výše uvedené úkoly je však MacBook Air perfektní volbou. Částečnou nevýhodou je také fakt, že jedenácti palcový model vydrží bez napájení při běžném provozu čtyři hodiny, zatím co jeho třinácti palcový sourozenec bez problémů zvládá hodin sedm.

Pokud si vaše dáma MacBook Air přeje, ale vám se zdá investice do MacBook Air zbytečná a vysoká, zkuste se na to podívat z následujícího pohledu. Partnerka získá počítač, který bude pro její účely dostačovat i za více jak pět let. MacBook Air se tohoto věku bez problémů dožije, což se většině netbooků o stejných rozměrech nepoštěstí. Počítač má navíc veškerý software již předinstalovaný a vaší partnerce nebude pravděpodobně nic chybět, nemusíte tedy investovat další peníze do nákupu aplikací. Mac App Store je tak jednoduchým online obchodem, ve kterém si dokáže i nezkušený uživatel stáhnout jakoukoli aplikaci. V Mac App Store jsou tisíce aplikací zcela zdarma a vaše žena tak může neustále objevovat nové způsoby, jak vylepšit svůj počítač.

Z mého pohledu, kdy na počítači vyřizuji maily, píšu články a prohlížím fotografie, by mi MacBook Air vyhovoval, musel bych se však zbavit závislosti na Colin Mcrea Rally Dirt 2, tu si totiž na Airu nezahraji :-). Také když v redakčním systému upravuji obrázky do článků, jsme zvyklý na větší displej. Přesto, že MacBook Air má displej s rozlišením 1333×768 pixelů, patnáctipalcový displej nedokáže svým rozlišením nahradit. Rozmýšlejte tedy před koupí dobře o tom, co hodláte na počítači provádět.

macbook-air-lady-3

Dnes nejčtenější

.