Zavřít reklamu

Operátor mi daroval telefon Samsung Galaxy Mini, na čemž by nebylo nic až tak zvláštního, kdyby tento telefon neběžel na Androidu, který jsem viděl v praxi asi podruhé v životě. V podstatě co se chytrých telefonů týče byl jsem majitelem zázraku jménem T-Mobile MDA, kde se při každé přijaté SMS musel Windows Phone restartovat, aby sms načetl. Ten jsem vystřídal za Blackberry Curve a nyní se mi v kapse houpe iPhone 4. Osobně jsem byl na Android velice zvědavý a tak jsem neváhal a telefon se rozhodl předtím než jej někomu daruji otestovat. Pojďme se podívat na to, jak se chová Android v porovnání s iOS. Hned na úvod si řekněme, že souboji Google Android Market a Apple iTunes App Store se budeme věnovat v samostatném článku.

Telefon

Nemohu hodnotit telefon jako takový, jedná se o mobil za řádově 5000Kč, což je cena trojnásobně nižší, než za kterou se prodává iPhone 4. Nicméně i tak si dovolím podotknout, že mě velice mile překvapil zpracováním, které je velmi kvalitní. V podstatě by mi na mobilu nic nevadilo, kromě displeje, jenž má opravdu hrubý rastr a vy tak vidíte každý pixel i z dálky 20cm. Mile mě překvapilo nejen zpracování, ale také celkový výkon telefon, tedy mile překvapilo – spíše naštvalo. Po prvním spuštění se totiž telefon chová naprosto stejně svižně jako iPhone 4! Upřímně si nedovedu představit, jak se chová telefon s Androidem za 15 000Kč, když ten za 5000Kč je téměř stejně rychlý jako iPhone 4.

Android

Na první pohled je Android okopírované prostředí iOS, spodní lišta stálých ikonek, které doprovází menu s jednotlivými screeny, na které umisťujete aplikace, přesně to co každý uživatel pochopí za zhruba 0,3 vteřiny. Na rozdíl od iOS jde však Android více do hloubky. Například nabízí stylovou lištu, která se vysune potažením horního status řádku směrem dolů. Okamžitě nabídne vypnutí/zapnutí většiny funkcí, které se týkají samotného telefonu, jako je například jas, vyzvánění, Bluetooth, Wi-Fi a další nastavení. Můžete také vypnout veškeré aplikace, vyčistit paměť a provádět další funkce, pro které je v iOS nutné se problikávat nabídkou Nastavení. Osobně se mi tato možnost velice libí a přijde mi, že přesně taková funkce iOS chybí, systém totiž ještě více zjednodušuje. Android není vůbec špatný systém ani co se psaní týká, softwarová klávesnice reaguje stejně dobře jako na iOS, jediné co mi vadí je tečka vedle mezerníku, kterou automaticky mačkám místo mezerníku. Celkově je systém rychlý a ke většině funkcí se dá dostat více způsoby, což je stejné jako v Mac OS X, bohužel zde se Apple neinspiroval ze svého operačního systému pro počítače. Defakto jediné, co se nedá srovnávat s iOS je internetový prohlížeč, ten který obsahuje Android totiž není ani ze třetiny srovnatelný se Safari. Ačkoliv je operační systém v Galaxy stejně rychlý jako iOS v iPhone 4 při běžných funkcích, neplatí to pro internetový prohlížeč. Tak jak jste zvyklí roztahovat pomocí gesta fotografie aby došlo k zoomu, stejně rychle vše jede v Androidu, ovšem v internetovém prohlížeči je telefon najednou zpomalený a na gesta nereaguje tak rychle, jak byste po zkušenostech ze systému čekali. Načítání stránek je také pomalejší, než u iOS a to zhruba o 40%.

Widgety

Když to trošku přeženu, toto je snad jediná věc, kvůli které bych byl ochotný opustit svůj iPhone a přesedlat na Android. Proč mám proboha otevírat aplikaci FaceBook, abych zjistil jaký měl můj kamarád oběd, stačí když mi to blikne na displej a já vím jestli mám závidět nebo ne. Navíc pokud chci být zodpovědný uživatel a šetřit baterii, musím proto abych zjistil aktualizaci FaceBooku otevřít aplikaci, refresovat statusy, zavřít aplikaci, otevřít panel Multi-Taskingu a zavřít aplikaci zde. To mě ale strašně nebaví. Proč musím otevírat aplikaci počasí, abych zjistil jaké je počasí, když to mohu mít jako Widget. Jasně Widgety vytěžují baterii, potřebují neustálé připojení na internet a tak dále, ale jsou neuvěřitelně sexy! Miluju Widget vyhledávání Google, miluju Widget FaceBook a miluju Widget s obsázkami mé slečny, všechno to je to cool!

Steve Jobs mě řekl, že se nebudu dívat na videa ve Flash, jasně v pohodě ja se na ně vlastně nikdy ani dívat nechtěl, máš pravdu Steve. Po dvou letech mi dovolil nastavit si barevné pozadí, musel jsem si kvůli tomu koupit nový mobil, ale je to tam a jsem mu vděčný, ale proč mi sak*a nechce dát Widgety.

Animace

Důvod proč nemůže mít iPhone 3G obrázek na pozadí je ten, že by přístroj jel pomalu, dobře chápu. Jak je ale možné, že přístroj, který stojí 5000Kč a je výkonnostně stejný jako iPhone 3G jede stejně rychle když nastavím animované pozadí, na kterém mi prší a lítají blesky, jako když nemám pozadí žádné. Mimochodem když říkám stejně rychlý, mám na mysli, že je rychlý jako iPhone 4. Stejně tak přístroje nezpomalují ani animované hodiny ve stylu HTC, nebo animovaný Widget počasí. Vše funguje, vše je animované a přitom telefon jede stejně rychle jako iOS.

Resumé

Mám takový pocit, že většina z nás Applistů má o ostatních operačních systémech poměrně zkreslenou představu, kterou jsem měl do posledních dní také. Neviděl jsem 4 roky Windows a netroufám si říct, že Mac OS X je lepší než Windows. Vždy když se mě někdo ptá, říkám že Mac je prostě jiný. Vzhledem k ceně, mé naivitě a uzavřenosti jsem si myslel, že takový telefon, který jsem dostal je úplně na nic. Když se na to však podívám po dnech testování, pokud bych si měl vybrat koupit si bazarový iPhone 3GS, za zhruba 7-8000Kč (reálná cena na internetových aukcích), nebo si koupit za cenu 5000Kč nový Samsung Galaxy Mini, volba by okamžitě padla na Samsung a tudíž i Android. Co se týká iPhone 4, tam je to již o něčem jiném a nejde srovnávat operační systém, ale celkový výkon, konstrukce a zejména Retina Displej. Nicméně Android mě mile překvapil a všem kteří váhají bych doporučil si jej minimálně vyzkoušet a nesahat logicky po tom s nakouslým jablíčkem, jen protože je to Apple. Závěr je však takový, že iPhone 4 nevyměním ani za nejnovější mobil s Androidem pod jednou podmínkou, v iOS 5 chci Widgety! Myslím si, že uzavřenost Apple je na jednu stranu výhodná, máte jistotu 100% funkčnosti a kompatibility všech zařízení od této firmy. Na druhou stranu by mohl Apple nechat více prostoru pro možnost modifikace, alespoň vývojářům.

Dnes nejčtenější

.