Zavřít reklamu

dynavix-iphone-iconČeská společnost Dynavix vznikla již v roce 2003, kdy vyvíjela svůj první navigační software. V současné době následuje Dynavix současný trend vývoje navigací a přichází s navigačním softwarem pro smartphony. V AppStore se tak objevuje první čistě česká navigace, která se utká o titul nejstahovanější tuzemské navigace. Jak moc je navigace Dynavix dobrá a vyplatí se ji koupit?

V současné době lze Dynavix zakoupit ve třech variantách, z nichž každá má různé mapové podklady. Nejlevnější verze obsahuje pouze mapy České republiky, a stojí 19,99€. Dražší verze stojí 29,99€ a najdete zde mapy České republiky, Slovenska a Německa. Poslední verzí je Dynavix Central Europe, kterou si výrobce cení na 39,99€. Ta obsahuje kromě České republiky, Slovenska a Německa i Chorvatsko, Lichtenštejnsko, Maďarsko, Polsko, Rakousko, Slovinsko a Švýcarsko. Pro cestu na zahraniční dovolenou tak lze jednoznačně doporučit zakoupení nejdražší verze. Hlavním důvodem ke koupi této navigace by měl být také fakt, že Dynavix má jednoznačně nejlepší pokrytí České republiky. Na svých stránkách se výrobce chlubí, že jeho navigace dosahuje až 99% pokrytí. Na tom by nebylo nic zas tak zvláštního, kdyby se ovšem nejednalo o pokrytí čísly popisnými. Databáze společnosti TeleAtlas, která je dodavatelem mapových podkladů obsahovala 450 000 adres. Pro potřeby navigace Dynavix se však toto číslo výrazně navýšilo a tak Dynavix obsahuje až 2 300 000 (!) adres. Těžko lze uvěřit faktu, že takhle podrobný mapový podklad se vměstná do „pouhých“ 780 MB. Navíc máte téměř 100% jistotu, že ke svému cíli dorazíte, i kdyby byl v sebezapadlejší vesničce. Další skvělou funkcí je chytrá trasa, díky které navigace umožňuje zvolit ideální cestu s ohledem na den v týdnu a denní dobu. Výbornou funkcí je také databáze rizikových míst. Díky ní je řidič upozorněn na rizikové místo na vozovce a tak dochází ke zvýšení jeho pozornosti.

Uživatelské prostředí navigace se od svých konkurentů nijak zvlášť neliší. Pochvalu zaslouží velká tlačítka díky kterým není problém navigaci ovládat přímo z držáku na čelním skle. Prostředí bohužel nedosahuje rychlosti konkurenčního Sygicu Aura a občas se mi zdálo, jako by navigace byla trochu „náladová“. Někdy reagovala na dotek opravdu bleskurychle, často se ale objevovaly lagy. Navigace umožňuje navigovat buď na zadanou adresu (včetně čísla popisného) nebo na adresu některé osoby z kontaktů (samozřejmě za předpokladu, že u daného kontaktu máte adresu doplněnou). Samotné navigování je trochu trhané, plynulost Sygicu se zde bohužel nekoná. V průběhu navigování je na displeji zobrazená aktuální rychlost, předpokládaný čas dojezdu, vzdálenost do cíle a vzdálenost k příští změně směru. Dotykem v oblasti mapy se dostanete do menu navigace, pokud se dotknete ve spodním řádku, zobrazí se nové menu, které nabízí další funkce. Jmenovitě jde o vypnutí zvuku, hledání nejbližšího parkoviště, restaurace nebo benzinové pumpy a ovládání iPodu. Stejně jako Sygic Aura, i Dynavix obsahuje několik 3D objektů. Jedná se například o Chrám svatého Víta, Petřínskou rozhlednu nebo Národní divadlo.

Nejsilnější stránkou navigace jsou dle mého zvuky. Dynavix spolupracuje se známým hercem Pavlem Liškou, který pro navigace namluvil poměrně svéráznou zvukovou stopu. Monotónní povely „zahněte vlevo“ nebo „pokračujte po cestě tři kilometry“ jsou nahrazeny „hláškami“, které ve spojení s Liškovým hlasem znějí opravdu komicky a přinášejí tak zajímavé rozptýlení při delší cestě. Jen namátkou: „Bacha, švestky.“ „Tý jo… megakřižovatka.“ „Tak, z tohodle jestli se vymotáme, tak sme dobrý.“ „Tak si to užívejte a já mám pauzičku.“ I když lze Pavla Lišku jednoduše vypnout v nastavení (stačí přepnout na druhý český hlas, který reprezentuje žena Ilona), připravíte se tím o jedinečný zážitek. Asi bych to přirovnal k používání Windows na Macbooku. Jde to, ale není to úplně „ono“. Dynavix samozřejmě podporuje multitasking a tak můžete aplikaci minimalizovat a poslouchat pouze hlasové povely.

Dynavix na samotné čelo mezi navigacemi nedosáhl. I když přichází s několika přelomovými funkcemi, zbytečně ho sráží drobné chyby, které by však mohly být v další verzi opraveny. Troufám si ale říct, že určitě patří mezi top 5 navigací na AppStore. Stáhnout si ho můžete pokud vlastníte iPhone 3G, iPhone 3GS nebo iPhone 4. Brzy budou následovat i další mapové verze, například Západní a Východní Evropa, severské státy Velká Británie, nebo Irsko.

Dnes nejčtenější

.