Zavřít reklamu

K1752_nahledSpolečnost Apple Inc. si během let vybudovala okolo své značky doslova kult, díky kterému se lidé nezačali zajímat pouze o produkty samotné, ale také mnohem více o to, co stojí v samotném pozadí. Uživatelé Maců jsou zkrátka ve většině případů také fanoušci samotné značky a Apple pro ně nepředstavuje pouze krabičku, která leží na stole, ale také jména jako je  Steve Jobs, Steve Wozniak, Curpertino a tak dále. Díky tomu a dalším faktorům vznikla řada knih okolo společnosti Apple a jejich dvou nejvýznamnějších tvářích. V následujících řádcích se proto podíváme na stránky knih, které jsou přeloženy do Českého jazyka a až na jedinou vyjímku není problém je sehnat.

Jak myslí Steve Jobs

Kniha jak myslí Steve Jobs je v současné době nejnovější kniha o Stevu Jobsovi v Českém jazyce. Po přečtení knihy máte pocit, jako byste S. Jobse znali osobně a každý den s ním chodili na kafé nebo pracovali na projektech Apple Inc. Nejsou zde žádné uměle vytvářené vtipy, historky o Jobsovi totiž skutečně vtipné jsou! V knize je celá řada citátů, které pocházejí od novinářů, spolupracovníků i klíčových vývojářů Apple. Vzhledem k tomu, že spousta textu vznikla přeříkáním slov lidí, kteří Steva Jobse znají velmi dobře, je kniha objektivní a pravdivá. Kniha je sice primárně zaměřena na Steva Jobse, ovšem díky tomu, jaký vliv má tento CEO na funkčnost a politiku celého Apple Inc. pochopíte i věci spojené s Apple samotným, jako je například uvádění nových produktů na keynote. Nadruhou stranu, abych trošku zhrnul jazykovou stránku, je kniha špatně přeložena. Často se zde objevují překlepy, určité pasáže se opakují a není vyjímkou, že stejný citát čtete již podruhé. Občas také narazíte na pasaž jenž jste již několikrát četli, ovšem vždy s použitím jiných slov. Tyto věci tedy trošku kazí dojem z jinak perfektní četby. V současné době jsou na trhu dvě vydání, které se od sebe liší barvou obálu, ale také obsahem (Novější vydání má barevný obal). Rozšířené vydání obsahuje aktualizovaný materiál a zcela novou kapitolu zahrnující rozbor toho, jak se asi Apple dokáže vyrovnat s dlouhodobou absencí, nebo dokonce s odchodem Steva Jobse ze společnosti.
Leander Kahney je redaktorem kultovního magazínu Wired.com a hlavním autorem blogu Cult of Mac. Je taktéž autorem dvou uznávaných knih The Cult of MacThe Cult of iPod. Jako reportér a redaktor se Kahney věnuje společnosti Apple řadu let.
Tato kniha je o Stevu Jobsovi. Autorem však není Jobs, ani ji neautorizoval.

K1752_nahleddga

iKona Steve Jobs

Celým názvem se kniha jmenuje iKona Steve Jobs: Znovuzrození – Nejůžasnější návrat v dějinách businessu. Tento název v podstatě mluví za vše, kniha není věnována pouze Stevovi, ale hlavně jeho působení na Apple Inc. Je zde dokonale zachycena jeho psychyka a jeho neskutečné puntíčkářství, díky kterému ovšem Steve Jobs dokázal z potápějící se firmy, která v době kdy se opět ujal kormidla vyráběla více jak 400 výrobků, dokonalost dnešního businessu. O Stevovi Jobsovi a Apple Inc. se přednáší v hodinách ekonomie a marketingu na školách jako je Harward nebo Oxford, v této knize se dozvíte proč tomu tak je. Kniha začíná již narozením Steva Jobse a popisuje celý jeho příběh. Velmi zajímavá a čtivá kniha, která je podle mého soudu ještě mnohem více pro normální čtenáře, než kniha Jak myslí Steve Jobs. Nemusíte znát žádné produkty, data a ani nic podobného, stačí pouze číst. Obsahuje však méně hodnotných informací než výše jmenovaná kniha.
dgagagagdaa

iWoz

Steve Jobse zná asi každý uživatel Mac OS X, u iPhone si sice již tak jistý nejsem, ovšem rozhodně většina uživatelů ví, o koho se jedná. Ovšem jméno Steve Wozniak je pro Apple Inc. v době kdy existoval pod názvem Apple Computers mnohem důležitější než „nějaký“ Steve Jobs. Byl to totiž právě Steve Wozniak, který spíše trochu z legrace postavil první počítač, dnes legendární Apple I. Steve Jobs ho místo práce pozoroval a přemýšlel, jak vydělat miliardy dolarů. Nečekejte tedy knihu plnou nezapomenutelných hlášek, jak je tomu u knih o Stevu Jobsovi, ale knihu popisující začátky jedné z nejúspěšnějších firem historie businessu. Kniha iWOZ je historií spoluzakladatele Apple a popisuje, jak Steve Wozniak změnil tvář počítačového průmyslu. Kniha je o to hodnotnější, že jejím autorem není nikdo jiný, než samotný Steve Wozniak, neboli můž, který postavil první osobní počítač. Kniha je určena spíše lidem, kteří se zajímají o hardware a software než o marketing a úspěch Apple Inc. Čtenářem by měl být člověk, který je fanda počítačů, spíše než fanda společnosti Apple Inc. Nicméně pokud se na váš MacBook, iMac, Mac Pro, nebo Mac Mini nedíváte pouze jako na krabičku, na které vyčnívá jablíčko, ale jako na hromadu obvodů, tištěných spojů, tranzistorů a drátků, budete z knihy nadčeni.

iwoz

Odysea od Pepsi k Apple

Opět kniha ve které sám autor je hlavním hrdinou, který putuje od nejnižší pozice ve společnosti Pepsi až na pozici v Apple Computers. John Sculleyho je velmi poutavě napsaný a poučný příběh o jeho cestě na post nejmladšího prezidenta Pepsi-Coly, odkud zdánlivě nelogicky odešel do tehdy malé společnosti Apple Computer. Kniha je kupodivu napsaná bez obvyklé sebestřednosti a sebeglorifikace a poutavě popisuje nejen dobrá rozhodnutí a výhry, ale i těžké časy a nesnadná rozhodnutí.. J. Sculley oznámí šokované správní radě Pepsi Coly, že odchází do Silicon Valley na západním pobřeží USA podnikat v rozvíjejícím se počítačovém průmyslu. Zde společně s Jobsem a Markkulou vede úspěšně přes rok společnost Apple. Po perfektně připravené reklamní kampani uvedou na trh v roce 1984 počítač Macintosh, ale záhy jsou zaskočeni celkově malým objemem prodeje. Společnost se dostane do velkých potíží. Přátelství J. Sculleyho se Jobsem rychle ochladne. Tehdy Sculley odvolá Jobse z místa ředitele divize Macintosh a zbaví ho jakéhokoliv vlivu na vývoj či prodej Macintoshe. Jobs je odsouzen k pasivitě v neurčité roli předsedy společnosti a odlétá na týden do Moskvy. Za několik měsíců Jobs odchází z Applu, prodává všechny akcie společnosti a zakládá společnost Next, která v roce 1993 uvede na trhu PC vynikající operační systém nexStep. Kniha je napsána naprosto fascinujícím, inteligentním a poutavým tempem, díky kterému dokážete přečíst bezmála 400 stran jedním dechem. Narozdíl od předchozích knih, je těžké v současné době tuto knihu sehnat, vyzkoušejte antikvariát nebo knihovnu. Pro ulehčení shánění uvádím autory: John Sculley, John A. Byrne, a vydavatelství: Management Press,1994.

431px-Apple-Odysea

Dnes nejčtenější

.