Zavřít reklamu

iStat 3

Aplikácia ktorú by som vám dnes rád predstavil sa dočkala nedávno podstatnej aktualizácie ktorá ju obohatila o množtvo nových funkcií. Nie je určená len pre geekov ktorí miľujú rôzne systémové informácie ale aj pre bežných užívateľov čo majú radi užitočné informácie po ruke. A práve takou je aplikácia iStat Menus 3 z dielne firmy Bjango.

Podstatou aplikácie je zobrazovanie rônych informácií v “Menu bare” kde sú dostupné v priebehu akejkoľvej práce. Druh informácií ktoré je možné zobraziť by sme mohli rozdeliť do dvoch kategórií. Prvá obsahuje systémové informácie a druhá užívateľské informácie.

Veľkou zmenou verzie 3 je spôsob inštalácie. Aplikácia sa viac neinštaluje do “preference pane” ale ako štandardná aplikácia MAC OS X sa iba pretiahne do Applications. Ďalšou zmenou k lepšiemu je kompletná zmena UI ktorá sa teraz asi najviac podobá iPad aplikácii.

Ďalšia podstatná zmena je že iStat Menus 2 bola zdarma a za novú verziu si treba priplatiť $10. K dispozícii je tiež 14 denná skúšobná verzia.

Systémové informácie.

Informácie o vyťaženosti CPU sú vykreslené v mimi grafe, môžu byť zobrazené v percentách alebo pomocou grafickej ikony. Po kliknutí na CPU sa nám zobrazí okno s podrobnejšími informáciami o vyťažení každého jadra zvlášť, 5 top procesov zodpovedných za jeho záťaž, celkový počet spustených procesov a iné doplnkové informácie. Tiež je možnosť nastavenia intervalu uktualizovania zobrazovaných údajov od 0.5s po 10s.

Ďaľšou položkou je využitie pamäte RAM. Možnosti jej zobrazenia sú podobné ako pri CPU a jednoducho nastaviteľné cez Menu programu. RAM je rozdelená na Wired, Active, Inactive, Free s možnostou zobrazenia v percentách. Taktiež vidíte 5 najväčších žrútov pamäte.

Položka “Disk Usage” vám zobrazí všetky pripojené disky (aj externé) a ich aktuálnu obsadenosť. “Disk Activity” vám umožní sledovať rýchlosť čítania a zapisovania disku na ktorom máte nainštalovaný systém MAC OS, doplnený decentným grafom v reálnom čase. Veľmi nápomocnou je položka “Network”, kde máte prehľad o aktuálnej rýchlosti sťahovania a posielania dát, info o vnútornej a vonkajšej IP adrese, čo sa hodí najmä ak často striedate miesta z ktorých pristupujete k internetu ako okamžitá pomoc pri diagnostikovaní problému. “Peak Bandwidth” vám umožní odhadnúť približnú rýchlosť pripojenia do internetu. Tiež máte možnosť sa jednoducho dostať so systémových nastavení siete.


“Sensors” mám sprostredkuje náhľad do sveta rozdielnych teplôt jednotlivých komponentov vášho MACa. Od procesora cez hard disk až po baterku a dokonca viete zistiť koľko voltov má každý článok baterky.

Užívateľské informácie.

V položke “Date & Time “ máte možnosť samozrejme okrem dátumu a času zobraziť svetový čas pre vami definované mestá, s tým že pri každom meste sa vám ukáže čas východu a západu slnka. Mesačný prehľad kalendára je veľmi prehľadný s priamym prístupom do iCalu. Veľmi zaujímavou funkciou je zobrazenie ôsmych nasledujúcich fáz mesiaca.

Poslednou je záložka “Battery” kde vidíme všetky potrebné informácie o napájaní a dobíjaní. Pokial používate Magic Mouse alebo Apple Wireless Keyboard vidíte ešte dostupnú kapacitu batérií v nich. Na zahodenie nie je ani informácia o počte dobíjacích cyklov baterky v MacBooku. Taktiež vidíte pre porovnanie aktuálnu kapacitu vašej baterky a výrobnú kapacitu. Tieto informácie vám môžu pomôcť odhahnúť jej približný vek.

Ikony a popisy v Menu bare si môžete vzhľadovo a veľkostne prispôsobiť tak aby sedeli vášmu oku. Či ste už technický nadšenec alebo bežný užívaťeľ je dobré mať po ruke informácie najmä v prípade keď sa vám až príliš často začne zobrazovať “beach ball” a vy potrebujete rýchlo zistiť príčinu tohto stavu. Aplikácia iStat Menus 3 dopĺňa systém MAC OS X o zaujímavé prvky ktoré sú niekedy hodné viac než $10 ktoré vás bude stáť jej zakúpenie.

14 dennú skúšobnú trial verziu iStat Menus 3 si môžete stiahnuť tu: iStat Menus 3

Jan Caran

twitter.com/jcaran

https://youtube.com/watch?v=n5P0u0CRmhg

Dnes nejčtenější

.