Zavřít reklamu

Dnes bych si vzal na mušku firmu Nokia a její dost diskutovaný čin a to Ovi Maps zdarma pro nokie. Mám s toho velmi rozporuplné pocity. Sice je velmi fajn, že nemusíme utrácet velké peníze ale je tu dost otázek kolem. Co bude následovat? Nokia dělá velký randál, ale proč? Když se podíváte na problémy a ztráty Nokie, tak je to jasný marketingoví tah, ale už mnoho výrobců dodává do svých mobilů navigace zdrarma: BlackBerry, vše se systémem Anroid(zatím jen pro USA) a dokonce i pro iPhone jsou navigace typu Nav4All. Zmiňovaná navigace Nav4All se vyskytuje snad na všech platformách, je založená na mapách Navteq, které vlastní Finská Nokia.

Ze záhadných důvodů už nechtěla prodloužit Nav4All licenci na poskytování svých map. Vidím v tom skryté ničení konkurence před nasazením vlastního produktu. Nedivil bych se kdyby tohle mělo soudní dohru.

Jsem trochu zvědaví jak na tenhle čin Nokie zareaguje zbytek výrobců. Mám i celkem strach o zaniknutí navigací samotných a skončení vývoje a vylepšovaní. Přece jen vylepšování aplikací + stále aktuální mapové podklady stojí určitě obrovské částky a jestli se výrobcům rapidně zmenší trh díky činu Nokie nedivil bych se kdyby firmy jako: TomTom, Navigon, Mio, Garmim a další podali na Nokii hromadnou žalobu za nekalou soutěž a nebo nerovnocené podmínky.

Ovi Maps 2

Necháme se překvapit jak tohle celé dopadne, ale doufám, že Nokia díky své zoufalé situaci nerozpoutá válku nejen na poli mobilním, tak v navigacích a tím zbrzdí vývoj. Byla by to škoda a kdyby se radši soustředili na získání zpět svého obrovského trhu udělali by líp. Nejsem nijak zaujatý proti firmě Nokia ba naopak do nedávna jsem byl jejich velký zastánce, ale co je moc toho je příliš. Držme pěsti všem firmám ať si to mezi sebou dobře vyřeší, protože vždy to vy finále zaplatíme my(zákazníci).

Dnes nejčtenější

.