Једна од главних иновација у најновијим оперативним системима од Applu је дефинитивно дељена библиотека фотографија на iCloudу. Ако га активирате, биће креирана посебна дељена библиотека фотографија и видео записа, којој не само ви, већ и унапред одређени учесници могу доприносити. Поред тога, сви могу уређивати и брисати садржај. У овом чланку, хајде да се фокусирамо на 5 савета у Дељеној библиотеци фотографија на iCloudmacOS Ventura, што је корисно знати.
Могли бисте бити заинтересовани
Додавање више учесника
Можете лако да додате учеснике у заједничку библиотеку када је креирате. Наравно, постоји и могућност додавања додатних учесника у било ком тренутку након тога. Само имајте на уму да ће нови члан добити приступ свим садржајима, укључујући старије фотографије и видео записе. Да бисте додали још једног учесника, идите у апликацију Фотографије, а затим додирните на горњој траци Фотографије → Подешавања… → Дељена библиотека, где у категорији Учесници кликните на дугме Додајте учеснике. Онда све што треба да урадите је да пошаљете позивницу дотичним људима и готови сте.
Преместите садржај у заједничку библиотеку
На таквом иПхоне-у можете једноставно подесити да се садржај чува у дељеној библиотеци одмах приликом снимања фотографије. Међутим, Мац се не користи за фотографисање, тако да је могуће само премештање садржаја из личне у заједничку библиотеку уназад, преко Фотографије. Дакле, ако желите да преместите фотографије или видео записе у заједничку библиотеку, то је довољно означити, затим додирните десни клик (два прста) и изаберите из менија Премести [број фотографија] у заједничку библиотеку. Затим можете да пребаците приказ између личне и заједничке библиотеке кликом на икону библиотеке или фигурицу у горњем левом делу.
Дизајнирајте подешавања за заједничку библиотеку
На претходној страници смо говорили више о томе како да пренесете фотографије и видео записе у заједничку библиотеку. Међутим, ако имате много заједничког садржаја са особом са којом делите заједничку библиотеку, то може бити веома тежак и дуготрајан процес. На срећу, међутим, могуће је подесити предлоге заједничке библиотеке који ће вам аутоматски препоручити садржај који вам одговара да пређете у заједничку библиотеку. Да бисте додали особу у своје предлоге, само идите у апликацију Фотографије, где затим у горњој траци кликните на Фотографије → Подешавања… → Дељена библиотека. Ево онда активирати функција Предлози за заједничку библиотеку и кликните испод Додајте људе. Онда је довољно бити конкретан људи да бирају и притисните Додати доле десно. Затим можете пронаћи садржај погодан за премештање у албуму Уклапа се у заједничку библиотеку.
Обавештење о брисању
Као што сам поменуо у уводу, учесници могу да додају, уређују и бришу садржај у дељеној библиотеци. Међутим, брисање може бити проблем, а ако сматрате да неке фотографије или видео снимци мистериозно нестају, можете активирати обавештење о брисању које ће вас обавестити о брисању садржаја. То можете учинити једноставним превлачењем у апликацију Фотографије, у којој затим кликните на горњу траку Фотографије → Подешавања… → Дељена библиотека. Овде је доста активирати могућност Обавештење о брисању.
Опорави избрисане фотографије и видео записе
Да ли сте ви или неко од учесника избрисали садржај из заједничке библиотеке? Добра вест је да се у таквој ситуацији ништа не губи – избрисане фотографије и видео снимци из заједничке библиотеке могу се вратити као и из личне, и није компликовано. Све што треба да урадите је у апликацији фотографије прешли су на албум недавно обрисано где је довољно бити конкретан претрага садржаја. Након тога, то на класичан начин марк и притисните Ресторе у горњем десном углу. Ако желите да прикажете само избрисане фотографије и видео записе из заједничке библиотеке, можете да активирате приказ само дељене библиотеке тако што ћете додирнути икону библиотеке или фигурицу у горњем левом углу.