Zdravím,
měl bych dotaz. V poslední době mi hodně poklesl výkon u Macbook pro 13 2017. Sestava i7 2.5Ghz, 16gb Ram, 1TB disk. Když pustím Cinebench, tak u CPU mi to ukáže základní frekvenci a v závorce je, že test jede na 1.4Ghz, čemuž odpovídá i výsledek měření. Z nějakého důvodu je Macbook podtaktovaný. Můžete mi prosím poradit, co by s tím šlo udělat? Díky
-
A jake hodnoty a co ti ukazoval Cinebench v minulosti?
V minulosti jsem cinebench nezkoušel. Nyní ukazuje cca 750 bodů. Na netu jsem dohledal, že stejná sestava by měla mít cca 1700. A info o CPU je: 2 Cores, 4 Threads @ 2.5 GHz (Single Core @ 1.5 GHz, Multi Core @ 1.4 GHz est.)
Pokles výkonu jde znát i při startu a hlavně při práci. Např, safari se při scrolování seká. Zkoušel jsem i reset SMC dle návodu na internetu.Tak pokud jsi v minulosti Cinebench nespoustel, tak proc ho poustis ted a popisujes hodnoty. Co kdyz nahodou ta verze kterou jsi si stahl nespusti TB a ty hodnoty co jsi nasel jsou ze stare verze? 🙂
Doporucim ti kouknout do activity monitoru jestli ti tam neco nevytezuje enormne procesor/pameti/disk.
Vzpomen si co jsi v posledni dobe aktualizoval za sw ci cely OS. Pripadne, pokud mas TM zalohu, tak se zkusit vratit.Vse co popisujes je totiz subjektivni.
Ten Cinebench jsem pouštěl z důvodu, abych se případně dozvěděl, jak je to s tím výkonem. Že to právě není subjektivní. Ale je mi to jasné, že když nemám předchozí hodnotu, tak je to na nic. Dával jsem i novou instalaci Big sur. TM nemám. Ten pokles výkonu je znát i při exportu fotek..je to opravdu značně pomalé..nezdá se mi to 🙂
Díval jsem se i do monitoru aktivit a není tam nic, co by stále jelo. Macbook se ani nezahřeje..nespustí se ani ventilátor
Podivej se po nejake aplikaci na monitoring procesoru (taktu) a pri tom zminenem exportu fotek zkontroluj jestli nabehne TB.
Jestli nenabehne, tak je problem. Jestli nabehne TB, tak se musi hledat pricina.Co si predstavujes pod pojmem nova instalace?
Jen tak bokem, export kolika fotek v jakem rozliseni, z ceho a za jaky cas?Tak se mi podařilo sehnat prográmek, který zobrazuje frekvenci CPU a i když jej zatížím, tak běží v rozmezí 1.4 až 1.5Ghz. Zkoušel jsem přes TBswitcher zapnout a vypnout turboboost, ale nepomohlo
Hmmmm, tak to se obavam, ze bud neco blokuje spusteni TB, nebo, coz je mnohem horsi, je neco s procesorem...
Priznam se, ze ted bych to videl na diagnostiku v servise...
Mozna bych predtim jeste zkusil nahodit treba Mojave a zase TBswitcher co bude. Ale tomu servisu se podle e nevyhnes.Dej pak info jestli tam treba nahodis Mojave, pripadne z diagnostiky v servisu.