Zavřít reklamu
  • Organizace fotografií v Macu #49139

    Zdravím, prosím o radu ohledně organizace fotek v macu. Právě jsem přešel po 30ti letech z Windows na Mac a chci se ujistit, že jsem správně pochopil funkci Finderu a Fotek.

    Když uložím fotku (např. 10 MB) do Finderu, tak bude uložena v počítači jako 10 MB soubor. Když tutéž fotku "přidám do Fotek", tak se synchronizuje s ostatními zařízeními prostřednictvím iCloud, avšak na disku není duplicitní fotka a zabírá stále 10 MB dat na disku. V případě, že tuto fotku smažu ve Finderu (odstraním soubor z disku), tak zůstává stále ve Fotkách (na iCloud).

    Jde mi o to mít všechny fotky synchronizované prostřednictvím iCloud (tedy "přidané do Fotek") kvůli záloze v případě požkození ntb, nebo telefonu, ale zároveň k nim chci mít okamžitý přístup z Macu i offline. Potřebuji mít možnost jakoukoli fotku oteřít např. v Lightroomu a upravit. Musí být tedy uloženy zároveň jako soubory na disku (tzn. fyzicky ve Finderu).

    Chápu to dobře? Děkuji za případné vysvětlení.

    Organizace fotografií v Macu #49142

    Fotky jako takové používám čistě jen jako knihovnu fotografií nacvakaných na telefon. Případně do fotek ještě exportuji fotky z lightroomu, ke kterým chci mít přístup na všech zařízeních ale nepotřebuji s nimi jakkoli dál pracovat (tisk, úpravy atd.) Exportované fotky samozřejmě řadím do Alb.

    Pokud jsou nějaké fotky, ke kterým chci mít přístup ze všech zařízení a chci s nimi pracovat, ukládám je na iCloud Drive. Vše dělám ze stolního iMacu, který je připojen neustále k síti. Každopádně párkrát jsem byl nucen pracovat offline a i přes to mi šly soubory otevřít bez problému. Možná díky tomu, že jsou nahrávány právě z toho zařízení, s kterým chci pracovat.

    Tím že jsou soubory uložené na iCloud Drive, mohu k nim přistupovat i od jinud. V mém případě například z iPadu. Ale to už musí byt samozřejmě zařízení připojené na síti. Ve chvíli kdy ale na soubor kliknu, tak se jakoby “stáhne” a mohu s ním pracovat offline.

    Možná mě někdo vyvede z omylu, ale myslím si že je to tak, jak jsem napsal. A snad jsem to napsal srozumitelně.

Odpověď na: Organizace fotografií v Macu

celý text

.