Една от основните иновации в най-новите операционни системи от Applu определено е споделена фото библиотека в iCloudu. Ако го активирате, ще бъде създадена специална споделена библиотека със снимки и видеоклипове, към която не само вие, но и предварително определени участници могат да допринасят. Освен това всеки може да редактира и изтрива съдържанието. В тази статия нека се съсредоточим върху 5 съвета в споделената библиотека със снимки на iCloudmacOS Ventura, което е полезно да знаете.
Може да се интересувате от
Добавяне на още участници
Можете лесно да добавяте участници към споделена библиотека, когато я създавате. Разбира се, има и възможност за добавяне на допълнителни участници по всяко време след това. Само имайте предвид, че нов член ще получи достъп до цялото съдържание, включително по-стари снимки и видеоклипове. За да добавите друг участник, отидете в приложението Снимки, след което докоснете в горната лента Снимки → Настройки… → Споделена библиотека, къде в категорията Участници щракнете върху бутона Добавете участници. След това всичко, което трябва да направите, е да изпратите поканата до въпросните хора и сте готови.
Преместване на съдържание в споделена библиотека
На такъв iPhone можете просто да настроите съдържанието да се записва в споделена библиотека, когато правите снимка. Въпреки това, Mac не се използва за правене на снимки, така че е възможно само да преместите съдържание от личната към споделената библиотека назад, чрез Снимки. Така че, ако искате да преместите снимки или видеоклипове в споделената библиотека, това е достатъчно марка, след това докоснете Кликнете с десния бутон (два пръста) и изберете от менюто Преместете [брой снимки] в споделена библиотека. След това можете да превключите дисплея между личната и споделената библиотека, като щракнете върху иконата на библиотеката или фигурката в горната лява част.
Настройки на дизайна за споделена библиотека
На предишната страница говорихме повече за това как да прехвърляте снимки и видеоклипове в споделена библиотека. Въпреки това, ако имате много общо съдържание с човека, с когото споделяте споделена библиотека, това може да бъде много труден и отнемащ време процес. За щастие обаче е възможно да настроите предложения за споделена библиотека, които автоматично ще препоръчат съдържание, подходящо за вас, което да преместите в споделената библиотека. За да добавите човек към вашите предложения, просто отидете в приложението снимки, където след това в горната лента кликнете върху Снимки → Настройки… → Споделена библиотека. Ето тогава активирате функция Предложения за споделена библиотека и щракнете по-долу Добави хора. Тогава е достатъчно да бъдем конкретни хората да избират и натиснете Добавете долу вдясно. След това можете да намерите съдържание, подходящо за преместване в албума Побира се в споделена библиотека.
Известие за изтриване
Както споменах във въведението, участниците могат да добавят, редактират и изтриват съдържание в споделената библиотека. Изтриването обаче може да бъде проблем и ако смятате, че някои снимки или видеоклипове мистериозно изчезват, можете да активирате известието за изтриване, което ще ви информира за изтриването на съдържанието. Можете да го направите просто като плъзнете в приложението снимки, в който след това кликнете върху в горната лента Снимки → Настройки… → Споделена библиотека. Тук е достатъчно активирате възможност Известие за изтриване.
Възстановете изтритите снимки и видеоклипове
Вие или някой от участниците изтрихте ли съдържание от споделената библиотека? Добрата новина е, че в такава ситуация нищо не се губи – изтритите снимки и видеоклипове от споделената библиотека могат да бъдат възстановени както от личната, и не е сложно. Всичко, което трябва да направите, е в приложението снимки те преминаха към албума наскоро изтрит където е достатъчно да бъдем конкретни търсене на съдържание. Впоследствие по класическия начин марка и натиснете Обновит горе вдясно. Ако искате да показвате само изтрити снимки и видеоклипове от споделената библиотека, можете да активирате показването само на споделената библиотека, като докоснете иконата на библиотеката или фигурката в горния ляв ъгъл.