Zavřít reklamu

Doba covidu je snad již za námi, o čemž je dle všeho přesvědčen i samotný Apple. Ten se totiž nyní rozhodl napsat za tímto obdobím pomyslnou tečku skrze notifikaci na ukončení trackování přes funkci Kontakt s nákazou, která sloužila coby upozorňovací nástroj pro případ setkání se s COVID pozitivním člověkem. 

Kontakt s nákazou využíval univerzální API vytvořené Applem a Googlem v kombinaci s aplikacemi například ministerstev zdravotnictví k zaznamenávání „setkání“ lidí, přičemž pokud byl některý z uživatelů později COVID pozitivní a oznámil to skrze aplikaci, lidé, jejichž smartphony zaznamenaly „setkání“ s ním, obdrželi notifikace na rizikový kontakt. Technologii využívala třeba i česká Tečka, která na ní musela paradoxně přejít poté, co se rozhodla nejprve přijít s vlastním řešením, přestože již v té době společnosti Apple a Google svůj záměr veřejně oznámily. Nyní se však kalifornský gigant rozhodl učinit za celou záležitostí pomyslnou tečku, jelikož s ustupujícím COVIDem a tedy i nevyužíváním dané funkce a potažmo aplikací států její důležitost upadla. Jakmile se tedy daný stát rozhodne přestat kontakty sledovat, respektive celý systém přestat využívat a vypne jej (což se stalo v ČR už dávno), dorazí na iPhone notifikace, že se tak stalo. „Váš zdravotnický úřad vypnul oznámení o kontaktu. iPhone již nezaznamenává okolní zařízení a nebude vás moci upozorňovat na možné kontakty. Dříve shromážděné údaje o kontaktech se automaticky vymažou,“ stojí v notifikaci. 

COVID-19-Exposure-Notification-Update-9.1.20-Hero-Screens.001.jpeg

Doufejme tedy, že v budoucnu nebude třeba celý systém opět oprášit, ať už v boji s COVID-19 či jakoukoliv jinou nemocí. Kdyby však přeci jen podobná situace nastala, je přinejmenším dobré, že technologicky je na tuto věc svět do jisté míry připraven. 

Dnes nejčtenější

.