Zavřít reklamu

Současná ekonomická situace se čím dál tím více dotýká i předních technologických firem, které kvůli obavám z propadu zisků začínají šetřit, kde se jen dá. Zatímco Amazon, Microsoft, Meta či Google nahání peníze na propouštění zaměstnanců, se kterými se loučí po tisícovkách, Apple jde zcela jinou cestou. Ani ta však není ideální, což bychom ostatně mohli v nadcházejících letech okusit plnými doušky. 

Podle zdrojů reportéra Marka Gurmana z Bloombergu je vedení Applu stále odhodláno k překonání krize bez propouštění či snižování platů zaměstnanců, ale vzhledem k tomu, že provoz zdražuje a prodeje kvůli strachu ve světě naopak slábnou musí určitým způsobem překopat rozpočet. Největší zásah je pak naplánován u části financí vyčleněné pro výzkum a vývoj budoucích produktů, do které tečou ročně miliardy dolarů. Obří proud peněz se však nyní částečně zastaví. Zdroje Gurmana totiž tvrdí, že vedení Applu zavelelo k přenastavení výdajů tak, aby byly projekty, které nemají vysokou prioritu, odloženy do pozadí i za cenu toho, že vyjdou výrazně později než bylo v plánu. Projekty, které jsou prioritní, pak mají samozřejmě i nadále maximální finanční podporu, jelikož u nich Apple cítí, že jsou pro blízkou budoucnost klíčové. Některé zdroje pak dokonce hovoří o tom, že je na ně přesměrována část peněz, které byly dříve vyhrazeny na projekty vedlejší. 

Ačkoliv zdroje nekonkretizovaly, co přesně si máme pod změnou toku peněz na výzkum a vývoj představit, obecně se dá počítat s tím, že klíčové produkty typu iPhony, Apple Watch, Macy či AirPods budou i nadále vyvíjeny dle standardního harmonogramu. Naopak produkty, kterým se prodejně nedaří nebo jsou obecně prodejně méně zajímavé jako například smart home kategorie v čele s HomePody budou nyní upozaděny a nemá tedy smysl v tomto směru očekávat jejich větší inovování. Právě inovativnost produktů jako taková pak visí ve vzduchu i jakožto celek, protože je jasné, že mnohé vývojové projekty se určitým způsobem prolínaly a je proto otázkou, nakolik tato opatření ovlivní budoucnost portfolia jakožto celku. 

Dnes nejčtenější

.