Zavřít reklamu

Apple dominoval celému odvětví s TWS (True Wireless Stereo) ve 4. čtvrtletí roku 2022. Vyplývá to z analýzy společnosti Canalys zaměřené na produkty kategorie chytrých, osobních audio zařízení a vánoční nákupní sezónu. Přestože obecně vzato lze sledovat u Apple klesající tendenci, pokud jde o množství prodaných kusů, drží se stále na vrcholu prodejů. Canalys odhaduje, že za čtvrtletí se celkové dodávky na trhu s TWS snížily na 79,5 milionů kusů, což představuje 23 %. Konkrétně Apple zaznamenal 30% meziroční pokles, což může mít spojitost s vydáním třetí generace AirPods a samozřejmě také obecným trendem snižování spotřeby v poslední době.

AirPods Pro 2 tvořily 63 % všech dodávek AirPods ve 4. čtvrtletí 2022 a staly se tak celkově nejoblíbenějšími AirPods vánočního čtvrtletí. Z analýzy dále vyplývá, že dodávky AirPods Pro 2 doznaly zvýšení o 44 % v cenové kategorii 200 – 299 amerických dolarů. Podíváme-li se na věc optikou celoročních prodejů, získal Apple 32,8 % celkového trhu s TWS s 91,4 miliony kusy, což znamená pokles o 1 % ve srovnání s rokem 2021. Na druhém místě se umístil Samsung se 25,6 miliony, následován Xiaomi, BoAt a Skullcandy. Zajímavé je, že se Canalys také zmiňuje o zpomalení dodávek AirPods 3, což ovšem připisuje slabšímu tržnímu výkonu produktu.

Analytička Canalys Cynthia Chen hovoří o evidentních trendech posunu cenových pásem ve 4. čtvrtletí, přičemž pásmo pod 100 amerických dolarů zabíralo 55% podílu na trhu ve srovnání se 48% před rokem. Cenové pásmo 200 – 299 dolarů si připsalo nárůst způsobený právě druhou generací AirPods Pro společnosti Apple. Je třeba poznamenat, že čísla Applu, pokud jde o celkový počet dodávek, jsou posílena také značkou Beats a zahrnují i různé varianty těchto sluchátek. Kompletní analýza je dispozici na webu Canalys.

AirPods lze zakoupit například zde

Dnes nejčtenější

.