Zavřít reklamu

Možná není kontroverznější sociální síť než TikTok. Jedni na něj nedají dopustit, druzí mu nemohou přijít na jméno. Proč? Někteří mají za to, že jde stále o platformu pro děti, kdy mnozí mají stále v hlavě nesmírně trapná videa Music.ly, tedy předchůdce TikToku. Jiným vadí navázaní na Čínu. Tak či onak, TikTok je nesmírně populární a relevantní sociální sítí. Kritiku vnímají i v TikToku. Možná i proto se mluvčí platformy v rozhovoru pro BBC zodpovědět na trojici palčivých otázek: Shromažďování „nadměrného“ množství uživatelských dat, zapojení čínské komunistické strany a obvinění, že aplikace je ve skutečnosti konstruktem na vymývání mozků.

Data

K shromažďování dat mluvčí řekl, že je naprosto v souladu s průmyslovými praktikami. Kritici často hovoří o nadměrném shromažďování dat, přičemž jako důkaz je předkládána zpráva australské kybernetické bezpečnosti, která byla zveřejněna v červnu 2022. Výzkumníci studovali zdrojový kód aplikace a oznámili, že aplikace provádí nadměrný sběr dat, a to včetně polohy, údajů o zařízení a dalších nainstalovaných aplikacích. Georgia Institute of Technology v lednu tohoto roku dodal, že většina ostatních sociálních médií a mobilních aplikací dělá totéž.

Čína

K možnému napojení na čínskou vládu mluvčí uvádí, že jde o společnost plně nezávislou a data by čínské vládě nebyla poskytnuta ani za předpokladu, že by o ně požádala. Problém kritiků s TikTokem je ten, že jej vlastní technologický gigant ByteDance sídlící v Pekingu, díky čemuž je jedinečný jako neamerická mainstreamová aplikace. Například Facebook, Instagram, Snapchat a YouTube shromažďují podobné množství dat, ale všechno to jsou společnosti založené v USA.

Od roku 2020 se vedoucí pracovníci TikToku opakovaně pokoušeli lidi ujistit, že čínští zaměstnanci nemají přístup k datům „nečínských“ uživatelů. V prosinci však ByteDance přiznalo, že několik jejích zaměstnanců sídlících v Pekingu mělo přístup k datům nejméně dvou amerických novinářů a „malého počtu“ dalších, aby mohli sledovat jejich umístění a zkontrolovat, zda se setkávají se zaměstnanci TikToku podezřelými z úniku informací. Mluvčí TikTok říká, že zaměstnanci, kteří měli přístup k datům, byli v prosinci propuštěni. Firma trvá na tom, že uživatelská data jsou uchovávána v USA a Singapuru a nikdy nebyla uložena v Číně. Dále tvrdí, že vytváří datová úložiště i jinde, například v Irsku, kde plánuje zpracovávat všechna data Spojeného království a EU do roku 2024.

Vymývání mozku

Dezinformace je velké téma dneška. Mluvčí k této otázce sdělil, že pokyny TikToku pro komunitu zakazují dezinformační obsah, který by mohl poškodit komunitu nebo širší veřejnost. V listopadu 2022 Christopher Wray, ředitel Federálního úřadu pro vyšetřování, řekl americkým zákonodárcům, že čínská vláda by mohla kontrolovat algoritmus doporučování obsahu, který by mohl mít na adresáty vliv. Tyto obavy jsou dále umocněny skutečností, že sesterská aplikace TikToku Douyin, která je dostupná pouze v Číně, je silně cenzurována a údajně navržena tak, aby sloužila čínské propagandě.

Dnes nejčtenější

.