Zavřít reklamu

Předplatná za různé aplikace a služby jsou čím dál tím větším měsíčním výdajem, který platí většina z nás. I když se částka za jednu služub zdá zanedbatelná, pokud platíte například YouTube Premium, HBO, Netflix, Spotify a Office, což je zcela běžná kombinace, může se měsíčně takové předplatné již projevit ve vaší peněžence poměrně výrazně. Pojďme se podívat na to, jak lze co nejvíce ušetřit a redukovat výdaje spojené s předplatným aplikací a služeb na minimum.

Vždy nakupujte na webu dané služby

Jak jste si asi sami všimli, mnoho služeb už není možné platit přímo z aplikace nebo z App Store. Je to z toho důvodu, že Apple si účtuje za takové předplatné poplatek 30 %, stejně jako z ceny samotné aplikace, kterou si zakoupíte. Vývojáři to vyřešili buď tak, že předplatné, které koupíte v App Store je o oněch 30 % dražší než to, co nabízí na svém oficiálním webu, a nebo zkrátka jinou možnost než koupit předplatné přes web ani nenabízí. Pokud tedy máte předplatné, jenž platíte v rámci iOS, zkontrolujte si, kolik za něj platíte a následně se podívejte na oficiální web dané služby nebo aplikace a zjistěte, zda jej zde nenajdete levněji. Pokud ano, pak není nic snadnějšího než předplatné zrušit v rámci iOS a předplatit si jej na webu služby a poté se již jen přihlásit v iOS do dané služby.

Nakupujte v Eurech

Další možností, jak ušetřit, je koupit si předplatné v Eurech. Většina předplatných totiž nereagovala na aktuálně velmi výhodný kurz koruny a Eura a stále se drží přepočtu okolo 25 Kč za 1 Euro, přičemž aktuální kurz atakuje hranici 23,7 Kč za 1 Euro. Pokud tedy můžete u vašeho konkrétního předplatného využít koupi v Eurech, pak není příliš o čem přemýšlet a v drtivé většině případů vás vyjde takové předplatné levněji, než v korunách. Například licence na Office 365 stojí přímo na webu Microsoftu na jeden rok pro jednotlivce 1899Kč, zatímco na Slovensku za ni zaplatíte 69€, což je 1630Kč.

Samozřejmě si vždy zkontrolujte, zda licenci můžete zakoupit v Eurech a zda se na ni nevztahuje následovně nějaké omezení, jako například možnost používání jen na daném území a tak podobně. Většinou s tím však žádný problém není a můžete tak snadno ušetřit. Záleží vždy na aktuálním kurzu. Za pár měsíců nebo let se může stát, že bude opět výhodnější nakupovat v korunách, ovšem aktuálně je to skutečně lepší v Eurech.

Nemáte někde nějaký bonus?

Podívejte se, zda nemáte od nějakého operátora nebo od jiné služby bonus na předplatná. Například u mého paušálu platím 29,40€ měsíčně a kromě toho, že mám neomezená volání v rámci celé EU a to jak odchozí a příchozí a mám 1TB  internet a 50GB v EU, mám možnost si vybrat tři aplikace, které mám zdarma jako bonus ke svému paušálu. Aplikace, které jsem si vybral, mají cenu měsíčního předplatného téměř stejnou, jakou platím za celý paušál a navíc se jedná o aplikace, které bych si stejně platil, i kdybych tuto možnost neměl. Zkuste se podívat, zda váš operátor nebo nějaký slevový klub a tak podobně nenabízí podobný bonus.

Dnes nejčtenější

.