Zavřít reklamu

Apple Music Classical

Zajímáte-li se o dění ve světě Applu, tak už jste dost možná v posledních měsících zaslechli, že kalifornský gigant chystá „novou“ službu Apple Music Classical. Tato služba má konkrétně sloužit k jednoduššímu přehrávání vážné (klasické) hudby. Ano, vážná hudba je sice k dispozici v Apple Music už nyní, její vyhledávání je však aktuálně velmi složité, což je důvod příchodu Apple Music Classical. Původně se předpokládalo, že Apple představí tuto službu společně s AirPods Pro druhé generace, nakonec k tomu ale nedošlo, a to dokonce ani několik měsíců po vydání zmíněných sluchátek. Následně jsme se měli dočkat do konce roku 2022, ale ani tehdy jsme se nedočkali. Aktuální predikce tedy směřuje na začátek roku 2023, tak doufejme.

Webové notifikace

Pokud máte Mac, dost možná na něm využíváte webová oznámení ze Safari. Tato oznámení vás mohou informovat například o nějakém novém obsahu na konkrétní webové stránce, v našem případě se jedná o nové články. V případě, že na tuto notifikaci klepnete, automaticky vás na nový obsah přesune. Na iPhonu a iPadu však tyto webové notifikace stále k dispozici nejsou, jejich příchod byl však oznámen v rámci iOS 16. Původně samotný Apple uvedl, že se dočkáme do konce roku 2022, bohužel ale ani k tomuto nedošlo a stále čekáme. Na příchod webových notifikací se svým způsobem kompletně zapomnělo, rozhodně je to ale škoda. Snad se dočkáme již zanedlouho, například v iOS 16.4.

zamknutá obrazovka ios 16 možnosti

Nová architektura Domácnosti

Společně s iOS 16 byla představena také nová architektura Domácnosti, která měla zaručit lepší spolehlivost a všeobecnou funkčnost chytré domácnosti. Apple s touto novinkou přišel konkrétně v iOS 16.2 a mnoho uživatelů přechodu na novou architekturu využilo. Krátce poté se ale ukázalo, že nová architektura kompletně sehnala, a že nefunguje tak, jak má. Mnohým jablíčkářům způsobila kompletní nefunkčnost jejich chytrých domácností, což je samozřejmě obrovský problém. Apple jej dočasně vyřešil tak, že před zhruba měsícem zrušil možnost přechodu na novou architekturu s tím, že si je vědom všech problémů a pracuje na nápravě. Aktuálně tak nová architektura Domácnosti není k dispozici a není ani jasné, kdy se dočkáme jejího opětovného přidání do iOS. Je ale jasné, že to bude letos, snad ještě na začátku roku.

Ověření klíče kontaktu iMessage

Před několika týdny přišel Apple s trojicí nových bezpečnostních funkcí, které mají ještě lépe chránit veškeré jablíčkáře. Dvě z těchto funkcí, a to Pokročilá ochrana dat na iCloudu a podpora hardwarových bezpečnostních klíčů, jsou již k dispozici globálně pro všechny uživatele. Třetí funkce v podobě možnosti Ověření klíče kontaktu iMessage však prozatím k dispozici není a stále na ni čekáme. Tato novinka umožní uživatelům, kteří čelí určitým digitálním hrozbám, ověřit, že si stále posílají zprávy se stejnou osobou. V případě, že bude probíhat konverzace mezi dvěma uživateli, kteří budou mít zmíněnou funkci aktivní, tak budou upozorněni v případě, pokud by se hackerovi či jinému útočníkovi podařilo nějakým způsobem prolomit cloudové servery a přidat další zařízení do jednoho z účtů uživatelů, čímž by mohlo být zahájeno odposlouchávání konverzace. Klíče jednotlivých kontaktů si uživatelé navíc budou schopni navzájem porovnat osobně, a to třeba přes FaceTime, což lze považovat za další úroveň zabezpečení. Přidání Ověření klíče kontaktu iMessage do iOS bychom se měli dočkat taktéž co nevidět.

imessage bezpečnost ověření ios 16.2

Nová generace CarPlay

Na WWDC22 představil Apple společně s novými operačními systémy také novou generace CarPlay, která má nabídnout mnoho vylepšení a kompletně změnit způsob, jak jsme tuto nadstavbu v našich autech doposud využívali. Zmínit můžeme například integraci s vícero displeji včetně budíků, na kterých se zobrazí digitální rychlost a další informace. Kromě toho by CarPlay další generace mělo být schopné získat od vozidla vícero dat, například o teplotě apod. Mnoho uživatelů si myslelo, že se tohoto CarPlay další generace dočkáme již v rámci iOS 16, bylo to však špatně pochopeno. Ve skutečnosti se s největší pravděpodobností nového CarPlay poprvé dočkáme až s vozy, které budou představeny nejdříve v roce 2023. Pokud byste si CarPlay nové generace chtěli prohlédnout, stačí otevřít galerii níže.

Dnes nejčtenější

.