Zavřít reklamu

Jak odstranit Systémová data na iPhone hledá mnoho jablíčkářů. Není se čemu divit, jelikož v některých případech mohou Systémová data na iPhone zabírat klidně jednotky, či dokonce desítky gigabajtů místa v úložišti. Zatímco uživatele iPhonů s větším úložištěm tohle nejspíše trápit nebude, tak pokud vlastníte nějaký starší kousek s menším úložištěm, dost možná hledáte každý megabajt volného místa a Systémová data tak mohou být velkým problémem. Pojďme se společně v tomto článku podívat na celkově 10 tipů pro odstranění Systémových dat na iPhone – prvních 5 najdete přímo v tomto článku, dalších 5 pak ve článku na našem sesterském magazínu, na který se dostanete skrze tlačítko níže.

Dalších 5 tipů pro odstranění Systémových dat na iPhone najdete zde

systemova-data-ios-iphone-fb-lsa

Odstranění cache ze Safari

Prvním tipem pro odstranění Systémových dat na iPhone je smazání cache ze Safari. Cache jsou data, která vytváří webové stránky, a která se ukládají do lokálního úložiště iPhonu pro rychlejší načítání a zachování některých informací, například obsahu košíku apod. Odstraněním cache ze Safari můžete uvolnit hodně místa v úložišti. Stačí přejít do Nastavení → Safari → Smazat historii a data stránek.

Odstranění cache z App Store

Data cache vytváří kromě webových stránek také například App Store. Oproti Safari však nenabízí žádnou přímou funkci, skrze které by bylo možné cache z App Store smazat – namísto toho je nutné využít tajný postup, o kterém většina uživatelů neví. Stačí, abyste se na iPhonu přesunuli do App Store, a poté desetkrát po sobě klepnuli ve spodním menu na záložku Dnes. Odstranění cache se žádným způsobem nepotvrdí, tzn. nezobrazí se žádná hláška apod.

appstore-cache-smazat-ios

Smazání nepotřebných hlasů

Součástí každého jablečného zařízení je Zpřístupnění, ve kterém najdeme nespočet funkcí, které mají za úkol zjednodušit využívání znevýhodněným uživatelům. Některé tyto funkce však mohou využívat i obyčejní lidé, například pro předčítání obsahu. Funkce předčítání obsahu každopádně potřebuje mít pro svou funkci stažené různé hlasy, které mohou zabírat místo v úložišti v Systémových datech – stačí je tedy projít a smazat. Přejděte do Nastavení → Zpřístupnění → Předčítání obsahu → Hlasy, kde projděte jazyky, otevřete konkrétní hlasy a po tom, který chcete smazat, přejeďte prstem zprava dolevaakci potvrďte.

Odstranění dat Siri a historie diktování

Určitá data může sbírat také Siri a historie diktování. Velikost těchto dat se liší v závislosti na tom, jak často Siri či diktování používáte. Pokud byste chtěli data Siri a historii diktování smazat pro odstranění některých Systémových dat, tak můžete. Stačí přejít do Nastavení → Siri a hledání → Historie Siri a diktování → Smazat historii Siri a diktování.

Smazání historie významných míst

Váš iPhone může na pozadí sbírat polohová data a „zapisovat“ si, kde se nejčastěji nacházíte – tyto údaje se nazývají významná místa. Pokud je těchto dat mnoho, tak mohou zabírat hodně místa v úložišti, a to v kategorii Systémová data. Pro odstranění historie těchto významných míst přejděte na iPhonu do Nastavení → Soukromí a zabezpečení → Polohové služby → Systémové služby → Významná místa → Smazat historii.

Dnes nejčtenější

.