Zavřít reklamu

Volba vyhledávacího nástroje

V Safari (nejen) na macOS se můžete sami rozhodnout, který z dostupných nástrojů využijete jako vyhledávač. Pro změnu vyhledávacího nástroje spusťte na Macu Safari a na liště v horní části obrazovky klikněte na Safari -> Nastavení. V panelu v horní části okna klikněte na kartu Hledání a poté v rozbalovacím menu v sekci Vyhledávač vyberte požadovaný nástroj.

Vyhledávání na aktuální stránce

Zkušení uživatelé tento tip určitě znají, začátečníkům se ale bude jistě hodit. Pokud chcete na aktuální webové stránce najít konkrétní výraz, máte k dispozici následující možnosti. Jednou z nich je stisk klávesové zkratky Cmd + F a zadání požadovaného výrazu do textového pole, které se vám zobrazí. Můžete ale také na liště v horní části obrazovky kliknout na Úpravy -> Hledání -> Hledat. V rozbalovacím menu nalevo od textového pole můžete přizpůsobit podmínky vyhledávání.

Rychlé vyhledávání na stránce

Řada webových stránek nabízí také možnost rychlého vyhledávání, a to i v případě, že se na dané stránce v dané chvíli zrovna nenacházíte. Stačí, když do adresního řádku v horní části okna aplikace Safari zadáte požadovanou doménu a namísto stisku klávesy Enter budete pokračovat zadáním příslušného výrazu. Druhou alternativou je zadat do adresního řádku výraz „Site“ následovaný dvojtečkou, vybranou webovou stránkou a požadovaným výrazem.

Prohledávání historie

Někdy se při procházení webu v Safari na Macu může stát, že se chcete vrátit k obsahu, který jste již dříve prohlíželi, ale nemůžete si vzpomenout na to, na které stránce jste ho viděli. V tomto případě vám pomůže funkce prohledávání historie. Spusťte Safari a na liště v horní části obrazovky Macu klikněte na Historie -> Zobrazit historii. V horní části okna, které se vám zobrazí, poté stačí jen zadat požadovaný výraz.

Vyhledávání v kartách

Máte při práci v Safari často problém s tím, že si otevřete až příliš mnoho karet najednou, a poté se v nich přestáváte orientovat? Naštěstí existuje snadný a rychlý způsob vyhledávání v kartách Safari na Macu. Přesuňte se do adresního řádku v horní části okna Safari a jednoduše zadejte požadovaný výraz, ale nemačkejte Enter. Jakmile jej začnete zadávat, můžete si všimnout, že se vám zobrazil panel, kde mimo jiné najdete sekci Přepnout na panel, kde najdete zkratku k panelu s vámi vyhledávaným výrazem.

 

Dnes nejčtenější

.