Zavřít reklamu

O tom, že iPhone 15 přinese také nový standard Wi-Fi 6e se již nějaký ten pátek na internetu šeptá. Apple tento standard představil v iPadu Pro a MacBooku Pro a tak se zdálo, že je více než zřejmé, že se jej dočkáme také v příští generaci iPhonů. Známý leaker Unknownz21 nyní zveřejnil dokument společnosti Apple, který se týká budoucí architektury iPhone 15 a iPhone 15 Pro. Z tohoto dokumentu vyplývá, že rychlejší Wi-Fi 6E nabídne pouze iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max. Základní verze iPhone 15 si budou muset vystačit s pomalejší Wi-Fi 6.

Dokument konkrétně ukazuje změny v anténách mezi iPhone 14 Pro / Pro Max a iPhone 14 / 14 Plus ve srovnání s iPhone 15 Pro a iPhone 15. Aktuálně Apple využívá standard Wi-Fi 6E v nejnovějším Macu mini, MacBooku Pro a také iPadu Pro. Mezi Wi-Fi 6 a Wi-Fi 6E je přitom poměrně zásadní rozdíl, ovšem nejen ve výkonu, ale také v ceně, a proto je jasné, proč se lepšího Wi-Fi modulu dočkají pouze dražší modely.

iphone-15-pro-wifi-6e

Wi-Fi 6E se umí připojit samozřejmě jak ke stávajícím standardům Wi-Fi, ovšem nabízí také možnost připojit se nejen k 2,4 a 5 GHz pásmům, ale také 6 Ghz pásmu, ovšem abyste mohli připojit své zařízení k 6 GHz musí i router nabízet 6 GHz. Ve srovnání s Wi-Fi 6 nabízí standard Wi-Fi 6E větší šířku pásma a poskytuje vyšší rychlost připojení a také výrazně nižší latenci, jedná se také o energeticky úspornější řešení. Wi-Fi 6E poskytuje širší pásmo a může využít gigabitové pokrytí domácnosti. Hodí se proto například pro náročné AR nebo VR využití.

Výhodou pro Wi-Fi 6E je v současnosti také fakt, že pokud máte Router, který standard Wi-Fi 6E využívá, pak bude váš iPhone 15 Pro patrně tím jediným zařízením (kromě iPadu Pro nebo MacBooku Pro), které se k němu připojí a využije jeho výkon, protože zařízení s tímto standardem je aktuálně poměrně malé množství. Dokument pak dále také uvádí, že iPhone 15 Pro nabídnou 3nm čipy A17 a iPhone 15 bude i nadále nabízet čipy A16.

Dnes nejčtenější

.