Zavřít reklamu

Komerční sdělení: Začátek roku přinesl svěží vítr na finanční trhy. Můžeme ale opravdu očekávat výrazné změny, nebo se jedná jen o další rally medvědího trhu a po chvíli euforie budeme pokračovat do těžké recese? Pro zodpovězení těchto otázek připravilo XTB celou sérii živých vysílání, kdy každý jednotlivý stream je zaměřen na specifický instrument. V minulém týdnu již proběhly první dvě vysílání: Akciový výhled pro rok 2023Komoditní výhled pro rok 2023. Co tam zaznělo a na jaká témata se budou zaměřovat budoucí vysílání?

Akciový výhled pro rok 2023

Akcie a ETF tvoří bezpochyby velkou část portfolií většiny současných investorů. V prvním streamu série se proto na toto téma zaměřil Jaroslav Brychta společně s analytiky Štěpánem Hájkem a Jiřím Tylečkem.

Zásadní otázka byla jasná: Budou trhy pokračovat v růstu? Bez křišťálové koule je na toto samozřejmě velmi složité odpovědět, všichni zúčastnění nicméně vykreslili situaci tak, jak nejlépe mohli. Chování FEDu (americké centrální banky) nadále zůstává stěžejním pro celkový vývoj. Šance na soft landing (tedy měkké přistání) se může zdát pravděpodobnější než dříve, ani to však nezaručuje celkový obrat trendu. Otevírání Číny a pokračující konflikt na Ukrajině jsou ale také důležitými faktory, které mohou celou situaci velmi rychle změnit. Do streamu se nicméně vešla i témata vedlejší. Zajímavá byla například debata, zda přišel čas evropských akcií nebo zda překonávání jejich amerických protějšků z posledních měsíců byla pouze krátkodobá záležitost.

Celý záznam je zdarma dostupný na YouTube kanále XTB:

Komoditní výhled pro rok 2023

Druhý odvysílaný díl série se zaměřoval na vývoj komoditních trhů. Při této příležitosti Jiří Tyleček pozval Štěpána Pírka, specialistu na tuto tématiku, který řídí investiční fond Bohemian Empire.

V rámci komodit znovu zazněla problematika Číny a konfliktu na Ukrajině. Jelikož oba regiony hrají zásadní roli na mnoha komoditních trzích, je vývoj tamějších situací pro ceny zemního plynu, pšenice, sójových bobů a mnoha dalších komodit opravdu stěžejní. V druhé části se poté debata přesunula na otázku, zda by mohly komodity překonat v tomto roce ostatní aktiva v rámci komoditního super cyklu. Dále byl zmíněn dopad ESG politiky na trhy a poslední část byla věnována již specifickým komoditám: zlatu, ropě, zemnímu plynu, zemědělským komoditám a také indexu cen potravin. Štěpán Pírka shrnuje situaci takto: „Aktuálně vidíme trendy směrem nahoru na ropě a některých dalších energetických komoditách, sojových bobech a zajímavá příležitost se formuje i v drahých a průmyslových kovech”.

Stejně jako v předchozím případě, záznam je veřejně dostupný na YouTube:

Jaká další vysílání nás ještě čekají:

  • Shrnutí projektu XTB Live Trading v roce 2022

Středa 25.1. od 18:00

  • Forexový výhled pro rok 2023

Čtvrtek 26.1. od 18:00

  • Kryptoměnový výhled pro rok 2023

Čtvrtek 2.2. 18:00

Všechny vysílání naleznete vždy na YT kanálu XTB.

Nezapomeňte, že XTB nyní všem nově založeným klientům dává akcii v hodnotě do 30 USD zdarma! Více informací naleznete ZDE.

Dnes nejčtenější

.