Zavřít reklamu

Čím dál častěji se setkávám s uživateli, kteří se rozhodli, že svůj nový Mac nebudou využívat s Apple ID. V naprosté většině případů se jedná o jedince, kteří předtím používali Windows, na kterém taktéž nebyli přihlášeni ke svému Microsoft účtu. Pravdou ale je, že přihlášení k Apple ID je v tomto ohledu jiné. Nabízí totiž mnoho funkcí navíc, které nepřihlášení uživatelé jednoduše nemohou využívat a prakticky se tak dá říct, že pro využívání Macu na plno je zkrátka nutné se k Apple ID přihlásit. Pojďme se proto v tomto článku podívat na 5 důvodů, proč byste na novém Macu měli Apple ID používat.

Jednodušší konfigurace

Hned na začátek můžeme zmínit, že s přihlášením k Apple ID se vám výrazně zjednoduší konfigurace. V ekosystému Applu totiž společně veškerá zařízení komunikují, což znamená, že se mohou automaticky synchronizovat různé předvolby, které se týkají například notifikací apod. Kromě toho získáte po přihlášení k Apple ID přístup ke synchronizované klíčence hesel, nechybí samozřejmě ani sdílení veškerého obsahu v Mailu, Kalendáři či Kontaktech. Přihlášení vám zkrátka výrazně zjednoduší personalizaci a nebudete muset vše ručně nastavovat znova.

Apple ID

Přístup k iCloudu

Přihlášením k Apple ID získáte automaticky také přístup ke vzdálenému úložišti v podobě iCloudu. Zdarma Apple nabízí tarif s 5 GB, následně si můžete zaplatit 25 Kč měsíčně za 50 GB, 79 Kč měsíčně za 200 GB nebo 249 Kč měsíčně za 2 TB úložiště. iCloud slouží především k zálohování veškerých dat, a to jak z aplikací, tak i těch vlastních, která můžete umístit na iCloud Drive. Je však nutné zmínit, že pořízením předplatného iCloudu získáte mnoho bezpečnostních funkcí navíc. Řeč je konkrétně o Soukromém přenosu, kdy se iCloud postará o skrytí vaší identity, dále nechybí možnost pro využívání skrytých e-mailů.

Nákupy v App Store

Na Macu je výhoda v tom, že na něj lze instalovat aplikace i mimo App Store, což aktuálně nelze říct o iPhonu a iPadu. Každopádně, stahování a instalace aplikací mimo App Store má samozřejmě i svoje nevýhody, a to hlavně z hlediska bezpečnosti. Aplikace v App Store totiž prochází přísným schvalovacím procesem, takže se nestane, že by se zde objevil nějaký škodlivý software. Co se však týče aplikací dostupných na internetu, tak v tomto případě už vzniká určité bezpečnostní riziko. Abyste však mohli App Store využívat, tak na Macu musíte být přihlášeni k Apple ID. Po přihlášení navíc můžete obnovit veškeré nákupy z iPhonu, a dokonce na Macích s Apple Silicon můžete instalovat aplikace z iOS a iPadOS.

Funkce kontinuity

Další obrovskou chybu při nepřihlášení k Apple ID na Macu děláte z důvodu nemožnosti využití funkcí kontinuity. Tyto funkce konkrétně využívají vaše ostatní jablečná zařízení a existuje jich hned několik. Zmínit můžeme například univerzální schránku, kdy lze kopírovat a vkládat obsah skrze veškerá zařízení – pokud tedy zkopírujete nějaký text třeba na Macu, můžete ho díky kontinuity vložit na iPhonu. Nově jsme se pak dočkali například také fotoaparátu v kontinuitě, kdy můžete využít iPhone jako webkameru k vašemu Macu. Uživatelé Maců a iPadů pak mohou využít také univerzální ovládání, kdy lze ovládat obě tato zařízení s využitím jednoho příslušenství, navíc s možností přesouvání dat – zkrátka lze obě zařízení využívat společně a najednou. A takto bychom mohli pokračovat dál a dál.

macOS Ventura

iMessage a FaceTime

Jednou z hlavních výhod Applu je možnost využívání iMessage a FaceTime. Díky těmto službám si mezi sebou mohou všichni jablíčkáři zdarma psát a případně mezi sebou také volat nebo vést video-hovory – stačí k tomu připojení k internetu. Obě tyto služby lze využít i na Macu, je ale nutné, abyste byli přihlášeni k vašemu Apple ID. Pokud tak učiníte, můžete jednoduše odesílat iMessage a případně také klasické SMS zprávy. Veškerý obsah se opět synchronizuje s vaším iPhonem a ostatními zařízeními, takže zprávy můžete přijímat i odesílat úplně kdekoliv.

Dnes nejčtenější

.