Zavřít reklamu

Čip

Zatímco vůbec první Mac mini s čipem Apple Silicon nabízel čip M1, tak u nového Macu mini už si můžete vybrat buď z čipu M2, anebo M2 Pro. Nově čipy jsou samozřejmě výkonnější, než jejich předešlé generace, a liší se také v počtu jader. Čip M1 v původním Macu mini konkrétně nabízel jedinou variantu, a to s 8jádrovým CPU a 8jádrovým GPU. Podíváme-li se na čip M2 v novém Macu mini, tak ten je k dispozici v konfiguraci s 8jádrovým CPU a 10jádrovým GPU, zvolíte-li čip M2 Pro, tak můžete sáhnout až po 12jádrovém CPU a 19jádrovém GPU.

Paměť a úložiště

Nové čipy M2 a M2 Pro nepřináší jen větší počet jader, ale také možnost konfigurace s větší jednotnou pamětí. Zatímco u čipu M1 bylo možné zvolit buď 8 GB nebo 16 GB jednotné paměti, tak u čipu M2 si můžete zvolit z 8 GB, 16 GB a 24 GB jednotné paměti. Co se týče vrcholného čipu M2 Pro, tak u něj můžete sáhnout buď po 16 GB, anebo 32 GB jednotné paměti. Skok pak přišel také v úložišti, a to u čipu M2 Pro, kde si můžete nakonfigurovat až 8 TB. Maximální úložiště s čipem M2 je pak 2 TB, stejně jako u předchozí generace s čipem M1.

Apple-Mac-mini-Studio-Display-accessories-230117

Cena

U nového Macu mini nás kromě nových čipů velmi mile překvapila také cena. Zatímco výkon šel o desítky procent nahoru, tak cena šla naproti tomu o desítky procent dolů. Základní Mac mini s čipem M2 aktuálně pořídíte už od 17 490 korun, zatímco základní Mac mini s čipem M1 startoval na 21 990 Kč – to je rozdíl celých 4 500 Kč, což už je opravdu znát. Navíc k tomu, pokud jste studentem, tak si nový Mac mini můžete pořídit s bezkonkurenční cenovkou od 14 990 Kč. Pokud byste chtěli variantu s M2 Pro, tak v základu vychází na 37 990 Kč, vrcholná konfigurace pak vychází na 133 990 Kč.

Wi-Fi a Bluetooth

Mezigenerační rozdíly jsou vidět také u bezdrátové konektivity, konkrétně tedy u Wi-Fi a Bluetooth. Zatímco Mac mini s čipem M1 disponoval „jen“ Wi-FI 6 a Bluetooth 5.0, tak nový Mac mini s čipem M2 (Pro) se chlubí nejnovější Wi-Fi 6E, společně s Bluetooth 5.3. Připojení je tak ještě rychlejší a stabilnější s tím, že můžete samozřejmě využívat nejnovější funkce, které jsou na těchto verzích stavěné. Bluetooth 5.3 disponují například nové AirPods Pro druhé generace.

Thunderbolt a HDMI

Kromě toho, že jsou rozdíly mezi porovnávanými Macy mini vidět u bezdrátové konektivity, tak je lze pozorovat také u konektivity drátové. Co se týče konektorů Thunderbolt, tak pokud si zvolíte Mac mini s čipem M2, stále budete mít na zadní straně k dispozici dva, stejně jako u předchozí generace s čipem M1. Každopádně, pokud sáhnete po variantě s čipem M2 Pro, tak Thunderbolt konektory dostanete hned čtyři, což profesionálové určitě ocení. Kromě toho pak došlo taktéž k vylepšení konektoru HDMI. Zatímco u Macu mini s M1 bylo k dispozici HDMI 2.0, tak u nové generace s čipem M2 (Pro) už je k dispozici HDMI 2.1, což přináší možnost přenosu ještě kvalitnějšího obrazu.

Apple-Mac-mini-M2-Pro-back-230117 Apple-Mac-mini-M2-Pro-back-230117
Apple-Mac-mini-M2-back-230117 Apple-Mac-mini-M2-back-230117

Dnes nejčtenější

.