Zavřít reklamu

Jen pár chvilek uběhlo od představení zbrusu nových jablečných počítačů. Konkrétně jsme se dočkali 14″ a 16″ MacBooku Pro nové generace, společně s Macem mini. Všechny tyto stroje se dočkaly aktualizace především po stránce hardwaru a pořídit si je můžete s čipy M2 Pro a M2 Max, respektive M2 a M2 Pro. Pojďme se společně v tomto článku podívat novému čipu M2 Pro na zoubek a řekněme si o něm více informací, které byste měli znát.

Čip M2 Pro, stejně jako M2 Max, je vyroben 5nm výrobním procesem druhé generace. Celkově může disponovat až 40 miliardami tranzistorů, což je o téměř 20 % více, než u předchůdce v podobě M1 Pro, a dokonce dvakrát více, než u základního čipu M2. K dispozici jsou dvě varianty, a to s 10 jádry a 12 jádry s tím, že čtyři jádra jsou v obou případech úsporná a zbytek, tedy šest nebo osm, výkonnostních. Z hlediska celkového výkonu je čip M2 Pro až o 20 % rychlejší, než základní 10jádrové CPU čipu M1 Pro. Díky tomu můžete na Macu pracovat ještě rychleji a Apple se konkrétně chlubí, že oproti nejvýkonnějšímu MacBooku Pro s Intelem je kompilace kódu v Xcode s čipem M2 Pro až 2.5x rychlejší.

Dvojnásobná je také ve srovnání s M2 propustnost pamětí, která dosahuje 200 GB/s, nakonfigurovat si i nadále můžete 16 GB nebo 32 GB této jednotné paměti. GPU je pak možné v M2 Pro nakonfigurovat s až 19 jádry, což je o tři více, než u předchozí generace tohoto čipu. Nabízí větší L2 cache a celkově je GPU až o 30 % rychlejší než M1 Pro, což je opět velký skok kupředu. M2 Pro se dále chlubí novou generací Neural Engine, která má stále 16 jader, ale dokáže provést až 15.8 bilionů operací za sekundu, což je o 40 % více než u předchozí generace. Zapomenout nesmíme ani na extra výkonný a efektivní Media Engine, který podporuje hardwarovou akceleraci H.264, HEVC a ProRes. Vylepšení se dále dočkal také ISP pro přední kameru, která se pochlubí menším šumem a zkrátka lepším kvalitou.

M2-pro-fb kopie

Dnes nejčtenější

.