Zavřít reklamu

Pokud byste si nyní chtěli pořídit nový HomePod, tak můžete sáhnout pouze po verzi s označením mini. Co se týče původního „velkého“ HomePodu, tak ten byl představen na začátku roku 2018 s tím, že o tři roky později jeho prodej ukončil. Apple byl donucen tento krok provést především z toho důvodu, jelikož se HomePody moc neprodávaly a všeobecně neslavily velký úspěch. Od té doby žádná nová generace HomePodu nepřišla, což by se ale letos mohlo změnit. Pojďme se proto podívat na 5 novinek, který by mohla nabídnout druhá generace HomePodu.

Větší dotyková plocha

HomePod, stejně jako jeho menší bratříček, má na horní části dotykovou plochu, která nejenže slouží k ovládání, ale také k zobrazování. Tato dotyková plocha je každopádně relativně malá a bohužel nedokáže zobrazit třeba obrázky alba. Namísto toho se pouze rozsvěcuje v různých barvách podle stavu, ve kterém se HomePod nachází, případně dokáže indikovat aktivní Siri. Nový HomePod by se měl dočkat o dost větší dotykové plochy, a dokonce by se na ní konečně mělo zobrazovat také více informací.

homepod siri

Rychlejší čip

Původní HomePod disponoval stařičkým čipem s označením A8, který pro srovnání tepal v iPhonu 6 (Plus). Každopádně, na ty základní funkce, které HomePod nabízel, tento čip relativně dostačoval. Co se týče HomePodu mini, tak ten přesedlal na čip S5, který pochází z jablečných hodinek, a to konkrétně z Apple Watch Series 5. Budoucí HomePod by měl taktéž nabídnout čip z Apple Watch, mělo by se však jednat o nejnovější generaci s označením S8 – tento čip najdeme v Apple Watch Series 8 či Ultra. Čip S8 konkrétně nabízí dvě jádra, společně s 1 GB operační paměti, což bude rozhodně na potřeby HomePodu dostačovat.

Ultra-širokopásmový čip

Nový HomePod druhé generace by se měl dočkat nejen nového hlavního čipu, ale také ultra-širokopásmového čipu s označením U1, který najdeme v současném HomePodu mini. Tento čip si dokáže rozumět se všemi zařízeními, která ho vlastní taktéž, a jedná se tak třeba o iPhone 11 a novější, Apple Watch Series 6 a novější či AirTag. V praxi lze čip U1 ve spojení s HomePodem využívat k rychlému předávání hudby, kdy stačí například iPhone se spuštěnou hudbou přiblížit k HomePodu, který ji následně začne přehrávat. V budoucnu by mohl čip U1 v HomePodu například sloužit také k přesnému určení polohy uživatele v domácnosti.

HomePod mini

Rychlejší a svižnější

Jak už jsem zmínil na jedné z předchozích stránek, tak původní HomePod disponoval hlavním čipem A8. Tento čip dostačoval pro základní funkčnost, každopádně náročnost na výkon se v posledních letech o mnoho zvýšila. Zároveň se ale taktéž zvýšil výkon, který čipy dokáží poskytnout, a pokud by skutečně nový HomePod využíval čip S8, tak by to znamenalo, že by byl o mnoho rychlejší a svižnější, takže by na veškeré příkazy dokázal reagovat prakticky okamžitě. Konkrétně by se to mohlo promítnout třeba při využívání Siri.

Nižší cena

To, co zabilo původní HomePod, byla především jeho vysoká cena – i proto je HomePod mini o dost populárnější. Aby tedy HomePod druhé generace nečekal stejný osud, tak bude muset Apple nastavit o dost nižší cenovku, která donutí jablíčkáře k zakoupení. Zároveň se musí jednat o takovou cenovku, která přesvědčí uživatele nějakou sumu přidat a nepořídit si tak levný HomePod mini. S tím se pak pojí také nutnost určitého posunu, kdy toho nový HomePod musí zkrátka nabídnout více, než HomePod mini, a to nejen po stránce zvuku, ale právě také funkčnosti apod. Zatímco cena původního HomePodu byla 349 dolarů, tak jeho druhá generace by měla být k dispozici již za 299 dolarů, což je po přičtení všech poplatků zhruba 7900 Kč.

Dnes nejčtenější

.