Zavřít reklamu

Snili jste o tom, že by bylo super si doma čas od času zanalyzovat vaší moč a dozvědět se z ní, jak na tom zdravotně jste? Snít už nemusíte. Technologická firma Withings totiž představila na veletrhu CES žhavou novinku s názvem U-Scan, která dokáže moč zanalyzovat. A že je o co stát. 

U-Scan je malý senzor měřící v průměru 9 cm, který jednoduše strčíte do mísy vašeho WC a pak se na něj vymočíte. Jakmile zachytí senzor teplo přes svůj senzor, zaktivuje se jeho vnitřní čerpadlo, které nasaje moč pro analýzu. Ta je založena na klasických chemických reakcích, které jsou optickými senzory přečteny a následně jsou jejich výsledky odeslány přes WiFi do vašeho smartphonu. Moč se následně vypustí, přičemž při každém spláchnutí toalety se pak U-Scan propláchnut a tedy vyčištěn. Zejména pro pány se tedy může jednat o vcelku zajímavou zábavičku, která jim pomůže zdokonalit jejich míření. Právě s tím má ostatně leckdo zejména při alkoholových dýcháncích problém. Vraťme se ale k podstatě věci. 

Podle slov výrobce dokáže U-Scan ve velmi krátkém časovém okně odhalit o člověku velkou škálu zdravotních informací, které se liší podle toho, jaké „náplně“ jsou v senzorech zrovna umístěny. Jelikož je totiž analýza založena na chemických reakcích, logicky je třeba chemikálie doplňovat. A právě toho výrobci senzoru využili a vytvořili hned dvě „kazety“, kdy každá je schopná odhalit něco jiného. Jednou je konkrétně Cycle Sync3 zaměřená na předpověď menstruačního cyklu a ovulace u žen, dále pak hmotnosti, úrovni pH, rovnováhy bílkovin a tak podobně. Druhou „kazetou“ je pak Nutri Balance, která je schopná po „počůrání“ odhalit pH, hladinu vitamínu C a ketonů, rovnováhu tekutin, bílkovin, zeleniny a dalších hodnot s důrazem na optimalizaci nutričního příjmu. 

Pokud vás tedy již klasické čůrání příliš nebaví, mohl by vás U-Scan doslova nadchnout, protože díky němu dostane nový rozměr. V Evropě půjde novinka koupit ve druhém čtvrtletí letoška s tím, že za set senzoru s jednou „kazetou“ zaplatíte necelých 500 Euro. Kolik stojí jednotlivé „kazety“ v tuto chvíli nejasné, vydržet by však měly zhruba 3 měsíce.

Dnes nejčtenější

.