Zavřít reklamu

Rok 2023 je tady a od představení zbrusu nových operačních systémů od Applu nás aktuálně zase dělí jen půlrok. Do té doby je tady ale stále relativně nový iOS 16 a další aktuální systémy, které před pár měsíci přišly s mnoha zajímavými novinkami. Apple však přichází s novými funkcemi také v rámci menších aktualizací – některé z nich jsou nové kompletně, jiné jsou již před nějakou dobou představené, ale odložené. Pojďme se proto společně v tomto článku podívat na 5 funkcí, které letos dorazí do iOS 16, ještě před představením další majoritní verze systému pro iPhony.

Webové notifikace

Jednou z hlavních novinek, na kterou u iPhonů (a iPadů) čekáme, jsou rozhodně webové notifikace. V případě, že vlastníte Mac, tak jistě víte o tom, že si v rámci webových prohlížečů můžete aktivovat notifikace z webů, které vás pak mohou informovat o novém obsahu, v našem případě třeba o článcích. Apple slíbil, že se webových notifikací dočkáme i v rámci iOS a iPadOS 16, bohužel se na tuto funkci ale jaksi zapomnělo, a to jak ze strany uživatelů, tak kalifornského giganta. Podle oficiální zpráv bychom se však měli této „novinky“ dočkat již co nevidět na začátku roku 2023.

zamknutá obrazovka ios 16 možnosti

Rozšířená ochrana dat na iCloudu

Na konci minulého roku představil Apple novou bezpečnostní funkci v podobě rozšířené ochrany dat na iCloudu. Tato novinka zaručuje rozšíření koncového šifrování na iCloudu, a to o mnoho dalších typů dat. Konkrétně lze takto nově zašifrovat například zálohy, připomínky, zprávy, záložky, data na iCloud Drive, zkratky a další. Tato novinka byla přidána v iOS 16.2, avšak s tím, že je k dispozici pouze ve Spojených státech amerických a do dalších zemí se dostane na začátku roku 2023. I Česko by se tedy mělo dočkat této skvělé bezpečnostní novinky již brzy, doufejme že už v iOS 16.3.

Podpora bezpečnostní klíčů

Společně s rozšířenou ochranou dat na iCloudu představil Apple také s podporu bezpečnostních klíčů. Ta umožní jablíčkářům využívat fyzické bezpečnostní klíče třetích stran k rozšířené ochraně jejich účtů Apple ID a prakticky se tak bude jednat o novou formu dvoufaktorového ověření, kdy namísto klasického ověřovacího kódu z jiného zařízení bude vyžadováno právě ověření využitím hardwarového klíče. Tato novinka byla přidána hned do první beta verze iOS 16.3, takže ji mohou uživatelé postupně začít využívat a testovat. Mezi veřejnost by se pak tato novinka měla podle slov Applu dostat na začátku roku 2023, takže opět brzy. Apple neplánuje vydávat svůj vlastní bezpečnostní klíč, takže bude třeba využívat klíče třetích stran.

Satelitní připojení

Společně s iPhony 14 (Pro) představil Apple také satelitní připojení, které lze využít především v případech tísně tam, kde není k dispozici ani Wi-Fi, ani klasické mobilní připojení. Pokud se tedy budete někdy nacházet na nějakém odlehlém místě, popřípadě kdekoliv jinde bez signálu a budete potřebovat pomoci, tak vám může satelitní připojení zachránit život. Ze začátku bylo satelitní připojení k dispozici jen ve Spojených státech amerických, nedávno se ale dočkalo rozšíření do Francie, Německa, Irska a Spojeného království. Očekává se, že se v roce 2023 dočkáme také dalšího rozšíření této služby, snad i do České republiky… doufejme.

Další generace CarPlay

V půlce minulého roku, konkrétně na konferenci WWDC, představil Apple zbrusu novou generaci CarPlay s mnohými vylepšeními. Zmínit můžeme například integraci s vícero displeji včetně budíků, na kterých se zobrazí digitální rychlost a další informace. Kromě toho by CarPlay další generace mělo být schopné získat od vozidla vícero dat, například o teplotě apod. Mnoho uživatelů si myslelo, že se tohoto CarPlay další generace dočkáme již v rámci iOS 16, bylo to však špatně pochopeno. Ve skutečnosti se s největší pravděpodobností nového CarPlay poprvé dočkáme až s vozy, které budou představeny nejdříve v roce 2023. Pokud byste si CarPlay nové generace chtěli prohlédnout, stačí otevřít galerii níže.

Dnes nejčtenější

.