Zavřít reklamu

Uživatelé chytrých telefonů vedou mezi sebou od pradávna válku, ve které je proti sobě postaven Android a iOS. Zatímco uživatelé Androidu si pochvalují především volnost a funkce, u systému iOS je to zase bezpečnost a využití v rámci ekosystému. Je ale důležité zmínit, že v této válce nebude snad nikdy nikdo vítězem. Oba dva tyto systémy totiž mají své pozitivní a negativní stránky, se kterými je nutné počítat a vybrat si mezi nimi ten, který vám bude sedět nejvíce. V tomto článku se společně podíváme na 5 skvělých funkcí z iOS, které Android stále nemá (a některé ani mít nebude).

iMessage a FaceTime

Pokud vlastníte iPhone či jakékoliv jiné Apple zařízení, tak na něm můžete využívat iMessage, společně s FaceTime. Jedná se o jablečné služby, díky kterým mohou uživatelé Apple zařízení mezi sebou bezplatně komunikovat, a to v podobě zpráv, respektive video a audio hovorů. iMessage a FaceTime se rozhodně řadí mezi ty největší exkluzivity, které operační systém iOS nabízí. V tomto případě je naprosto jasné, že se žádná z těchto služeb na Android nedostane, což už několikrát potvrdil i samotný Apple.

Kontrola kondice baterie

Baterie, která se nachází uvnitř vašeho telefonu, popřípadě jakéhokoliv jiného přenosného zařízení, se řadí mezi spotřební zboží. To znamená, že postupem času a využíváním ztrácí své vlastnosti, což vede především ke snížení výdrže na jedno nabití. Přímo v rámci iOS pak můžete v nastaveních najít sekci, která vám sdělí kondici baterie. Jedná se o procentuální hodnotu, která udává, na kolik procent maximální kapacity je možné baterii nabít. V případě, že má baterie kapacitu pod 80 %, je automaticky považována za špatnou a měla by se vyměnit. Žádný takový ukazatel však v Androidu nenajdete.

AirPlay

Další velkou exkluzivitou, která Androidu oproti iOS jednoduše chybí, je rozhodně AirPlay. A vzhledem k tomu, že je AirPlay protokolem, za kterým stojí samotný Apple, tak je opět jasné, stejně jako v případě iMessage, že se na Android v takové podobě nikdy nedostane. AirPlay lze konkrétně využít k bezdrátovému přenosu audia či videa z vašeho iPhonu například na Mac či televizi, a to prakticky jediným kliknutím. Na Android si sice můžete stáhnout aplikace, které nabízí podobnou funkci, rozhodně ale nefungují tak dobře, jako právě nativní AirPlay. Avšak vzhledem k tomu, že před nedávnem Android přišel s vlastním AirDropem, tak je možné, že pracuje i na svém AirPlay.

Vyříznutí objektu z fotky

V poslední velké aktualizaci operačního systému jsme se dočkali nové funkce, díky které je možné jednoduchým podržením prstu vyříznout objekt z fotografie nebo z obrázku, potažmo odstranit jeho pozadí. Doposud jsme k tomuto úkonu museli využívat profesionální grafické editory nebo placené online nástroje, zatímco v iOS se o vyřezání objektu stará umělá inteligence a Neural Engine, který je k dispozici na iPhonu XS (XR) a novějším. Pokud byste podobnou funkci hledali na Androidu, tak byste hledali marně. I jednoduché a rychlé vyřezání objektu z fotky či obrázku je tedy exkluzivní funkcí systému iOS.

Odkládání aplikací

Pokud vám na Androidu dojde místo v úložišti, tak můžete například smazat nepotřebné aplikace, čímž místo ušetříte. Operační systém iOS každopádně nabízí skvělou funkci v podobě odkládání aplikací, která dokáže šetřit místo v úložišti automaticky. Pokud ji máte aktivovanou, tak se nepoužívané aplikace mohou jednoduše odstranit, avšak s tím, že data těchto aplikací zůstanou i nadále uložená v úložišti. V případě nutnosti spuštění odložené aplikace ji tak pouze stačí z App Store znova stáhnout, popřípadě na ni klepnout v rámci knihovny aplikací. Po stažení budete mít v aplikaci k dispozici veškerá data, jelikož k jejich smazání nedošlo. Podobnou funkci, která by dokázala aplikace tzv. odložit, na Androidu také nenajdete.

Dnes nejčtenější

.