Zavřít reklamu

Včera jsme se po několikatýdenním čekání dočkali vydání nové verze operačního systému iOS, a to konkrétně s označením 16.2. Tato aktualizace přichází s mnoha skvělými vylepšeními, z nichž jsme na některé čekali opravdu dlouho, a některé zase Apple představil relativně nedávno. I přesto, že už za sebou aktuálně máme za posledního téměř čtvrt roku hned několik vydaných aktualizací pro iOS 16, tak se v něm bohužel stále nenachází veškeré funkce, které Apple slíbil. Pojďme se proto společně v tomto článku podívat na 3 slíbené funkce z iOS 16, které však stále nedorazily.

Pokročilá ochrana dat na iCloudu pro více zemí

Před nedávnem Apple představil celkově tři nové funkce, které zajistí ještě větší bezpečí a ochranu soukromí jablíčkářů. Jednou z těchto funkcí je také Pokročilá ochrana dat na iCloudu, díky které lze aktivovat koncové šifrování pro více druhů různých dat. Zatímco doposud bylo koncovým šifrováním na iCloudu chráněno 14 kategorií dat, tak po aktivaci této funkce ní má být chráněno rovnou 23 kategorií dat, mezi kterými nechybí iCloud Drive, Poznámky, Fotky, Připomínky, zvukové nahrávky, záložky v Safari, Zkratky a lístky v Peněžence a další. Využitím Pokročilé ochrany dat na iCloudu tak zůstanou nešifrované pouze data z aplikací Mail, Kalendář a Kontakty. Apple sice uvedl, že tato novinka bude k dispozici již v iOS 16.2 a dalších nových aktualizacích, avšak pouze pro Spojené státy americké. Ostatní země, včetně Evropy a Česka, si budou muset počkat na začátek roku 2023.

Podpora hardwarových klíčů pro Apple ID

Chcete-li mít váš účet Apple ID v bezpečí, tak je důležité, abyste na něm měli aktivní dvoufázové ověření. Díky němu se nikdo nedostane do vašeho jablečného účtu, ani kdyby uhádl heslo, jelikož je nutné se ověřit ještě druhým způsobem, a to zadáním kódu z některého z vašich zařízení. Apple však nedávno v rámci tiskové zprávy potvrdil, že pro dvoufázové ověření bude nově možné využívat klasické hardwarové, potažmo fyzické klíče. To znamená, že v případě nutnosti druhého ověření už nebudete muset zadávat heslo z vašeho jiného Apple zařízení, ale bude stačit k zádům vašeho iPhonu, tedy k NFC, přiložit právě fyzický bezpečnostní klíč. Tato funkce bude založena na hardwarových klíčích od výrobců třetích stran a k dispozici bude podle Applu na začátku roku 2023, takže si na ni ještě budeme muset počkat.

Apple Classical

Pokud nás magazín čtete pravidelně, tak už jste dost možná někdy narazili na článek, ve kterém jsme se věnovali Apple Classical. Má se jednat o „novou“ jablečnou službu pro přehrávání klasické, potažmo vážné hudby. Ta je sice již nyní k dispozici přímo v Apple Music, bohužel se zde ale špatně hledá, takže pokud máte vážnou hudbu rádi, dost možná nejste tak úplně spokojeni. Apple Classical má být součástí předplatného Apple Music, má se každopádně jednat o separátní aplikaci, která umožní jednodušší a přesnější vyhledávání vážných skladeb. Již před několika měsíci v systému iOS objevily zmínky o Apple Classical a předpokládalo se, že se jeho představení dočkáme po dobu AirPods Pro druhé generace. Bohužel k tomu ale stále nedošlo a my tak pořád čekáme, až Apple konečně Apple Classical uvolní. Mohlo by to být taktéž na začátku roku 2023, po boku ostatních nových funkcí – tak doufejme, že se konečně dočkáme.

Webové notifikace

Pokud vlastníte Mac, tak jistě víte o tom, že s můžete aktivovat webové notifikace. Díky nim vám pak mohou chodit oznámení z různých webů, například z našeho magazínu ohledně toho, že došlo k vydání nového článku. Pokud na tuto notifikaci kliknete, tak vás v našem případně přesune na právě vydaný článek, což tedy rozhodně přijde vhod, pokud chcete být informováni o veškerém novém obsahu. Apple slíbil, že se webové notifikace objeví také v iOS 16, a to konkrétně během roku 2023. Na tuto slíbenou funkci se mnohdy zapomíná, osobně se na ni ale opravdu velmi těším, jelikož na webové notifikace na Macu nedám dopustit. Tak doufejme, že se dočkáme ideálně taktéž na začátku roku 2023.

zamknutá obrazovka ios 16 možnosti

Dnes nejčtenější

.