Zavřít reklamu

Výraz „googlení“ se stal v posledních letech synonymem k vyhledávání na internetu. Kromě Googlu ale můžete použít také spoustu jiných vyhledávačů – záleží jen na vašich preferencích, požadavcích a nárocích. V dnešním článku si představíme pět zajímavých alternativ za Google.

DuckDuckGo

DuckDuckGo je vyhledávač, který si postupem času získává čím dál větší oblibu. Mezi jeho největší výhody patří maximální zachování soukromí a anonymity. O předchozích vyhledáváních se neuchovávají žádné záznamy, a nedochází ani ke sledování chování uživatele při dalším surfování. DuckDuckGo můžete nastavit jako výchozí vyhledávač ve čtyřech nejoblíbenějších prohlížečích: Safari, Google Chrome, Microsoft Edge a Firefox.

Brave

Dalším vyhledávačem, který respektuje soukromí uživatelů, je Brave. Vyhledávač Brave o sobě tvrdí, že je jedním z nejosobnějších vyhledávačů. Toho dosahuje tím, že o svých uživatelích jednoduše neshromažďuje vůbec žádné informace. Na rozdíl od vyhledávače DuckDuckGo se Brave při vytváření výsledků nespoléhá na index jiné společnosti, ale vytvořil si od základu svůj vlastní.

Ecosia

Vyhledávač Ecosia cílí primárně na uživatele, kteří chtějí nějakým způsobem přispět ke zlepšení stavu naší planety. Ecosia podobně jako třeba dříve zmíněný DuckDuckGo nabízí anonymizované výsledky vyhledávání z microsoftího Bingu, ale příjmy z reklam využívá k výsadbě stromů po celém světě. Web neukládá vyhledávání uživatelů po neomezenou dobu, neumožňuje použití sledovacích nástrojů třetích stran ani neprodává žádná data získaná od uživatelů inzerentům, kteří nejsou členy společnosti Microsoft.

Startpage

Startpage je méně známý, ale poměrně povedený vyhledávací nástroj. Na rozdíl od Ecosia nebo DuckDuckGo nabízí výsledky Google vyhledávání, ovšem v anonymizované podobě. Jeho tvůrci jej označují za „nejsoukromější vyhledávač na světě“, a ctí zásady, v jejichž rámci se soubory cookie, neuchovává se žádná historie vyhledávání a neukládají se ani žádné záznamy o IP nebo poloze uživatele.

Dnes nejčtenější

.