Zavřít reklamu

iPhone SE je mezi nenáročnými jablíčkáři velmi oblíbený. Jedná se totiž o levný model, který je určený přesně pro takové jedince, kteří nepotřebují mít k dispozici nejnovější technologie a bez problémů si vystačí s již ověřenou klasikou. První generace iPhonu SE byla obrovským hitem, stejně tak i druhá. Co se týče třetí, tak zde už to bylo o něco horší, a to z důvodu prakticky nulové změny oproti generaci druhé. Aktuálně však očekáváme brzký příchod iPhonu SE čtvrté generace a v tomto článku se společně podíváme na 5 věcí, které o něm aktuálně již víme.

Původem iPhone XR

Již dlouhou dobu se hojně mluví o tom, že by měl nový iPhone SE stavět na iPhonu XR. To v praxi znamená využití ještě zaobleného těla, společně s jedním fotoaparátem na zádech. Primárně by se však mělo nové SE konečně zbavit obrovských rámečků okolo displeje, k čemuž mělo dojít reálně už před několika lety – tak obrovské rámečky jsou totiž všem tak maximálně pro smích. Mluví se sice o tom, že by měl dokonce nový iPhone SE vycházet z iPhonu 12, tuto teorii ale nesdílím, jelikož se jedná o příliš nové zařízení. Jsem tedy přesvědčen, že dojde k recyklaci iPhonu XR.

6.1″ displej

Vzhledem k tomu, že by měl Apple u nového iPhonu SE využít tělo z iPhonu XR, tak je jasné také využití displeje s úhlopříčkou 6.1″. Samozřejmě se s největší pravděpodobností bude jednat o klasický LCD displej, který je u tohoto levnějšího modelu stále využíván. Vzhledem ke spekulaci ohledně stavění nového modelu SE na iPhonu 12 se mluví také o využití OLED panelu, pokud by k tomu ale skutečně došlo, tak by cena iPhonu SE čtvrté generace výrazně narostla, což rozhodně není něco, co Apple u této řady chce. Zcela jistě tak bude nový iPhone SE osazen LCD displejem, jehož výroba je o mnoho levnější.

SE-4-render-8-2048x1152

Touch ID v bočním tlačítku

Jak jistě víte, tak iPhone XR disponuje biometrickou ochranou Face ID. Vzhledem k využití modelu XR jakožto „základny“ pro nové SE by se dalo očekávat, že se dočkáme také příchodu Face ID, nejspíše tomu tak ale nebude. Konkrétně by mělo pouze dojít k přesunutí Touch ID ze spodního tlačítka plochy na boční tlačítko, stejně jako to je u levnějších iPadů. Využitím Face ID by totiž opět výrazně narostla cena tohoto levného jablečného telefonu, takže se zase jedná o prakticky jistou věc. Displej však samozřejmě bude disponovat výřezem, který by však vzhledem k absenci hardwaru Face ID mohl být o něco menší, než měl iPhone XR.

Lepší čip A15 Bionic

Třetí generace iPhonu SE disponuje čipem A15 Bionic, který se stále řadí mezi špičku. Podle dostupných informací by měl čip A15 Bionic nabídnout i budoucí iPhone SE čtvrté generace, avšak jeho vylepšenou verzi, která „tepe“ například v iPhonech 13 Pro (Max) či iPhonech 14 (Plus). Zatímco původní verze čipu A15 Bionic nabízí jen 4 jádra GPU, tak vylepšená verze disponuje hned 5 jádry GPU, což je hlavní rozdíl. uživatel to prakticky ani nemá šanci poznat, je ale rozhodně fajn o tom alespoň vědět. Využití čipu A16 Bionic jde zcela stranou, jelikož se ještě rok bude jednat o dominantu iPhonů 14 Pro (Max).

Dočkáme se již brzy

Zatímco na iPhone SE druhé generace jsme museli čekat dlouhé čtyři roky, tak na třetí generaci tohoto modelu už jen dva. Nyní se očekává, že by měl Apple nejspíše začít představovat levnější model SE každým rokem. To znamená, že nového iPhonu SE čtvrté generace bychom se měli dočkat již na začátku následujícího roku, a to konkrétně na jaře, nejspíše v měsíci březnu. Pokud tedy plánujete pořízení nového iPhonu a mělo by se jednat právě o model SE, tak rozhodně ještě chvíli vyčkejte, abyste neprohloupili.

Dnes nejčtenější

.