Zavřít reklamu

Nedílnou součástí prakticky všech operačních systémů od Applu je Spotlight. Na Macu jej využívá relativně hodně uživatelů, mnoho z nich ale neví, že je Spotlight velmi schopný i na iPhonu či iPadu. Svým způsobem se jedná o jakýsi lokální Google vyhledávač, který dokáže prohledat nejen vaše zařízení, ale i web a následně zobrazit veškeré odpovídající výsledky. Kalifornský gigant samozřejmě Spotlight neustále vylepšuje a několika novinek jsme se dočkali i v iOS 16. Pojďme se na 5 z nich podívat společně v tomto článku.

Rychlý přístup z plochy

Ihned po prvním spuštění iOS 16 jste si dost možná všiml, že se ve spodní části plochy nachází tlačítko Hledat. Pokud na něj klepnete, ihned se vám Spotlight zobrazí, i nadále je však k dispozici jeho aktivace přejetím prstu shora dolů. Pokud vám tlačítko Hledat nevyhovuje a chtěli byste ho skrýt, tak samozřejmě můžete – stačí přejít do Nastavení → Plocha, kde níže v sekci Hledat jednoduše deaktivujte možnost Zobrazovat na ploše.

Rychlé akce díky zkratkám

Další novinkou ve Spotlightu z iOS 16 jsou rychlé akce v různých nativních aplikacích, které můžete využít. Tyto rychlé akce se konkrétně spoléhají na předpřipravené zkratky, které následně můžete jediným stisknutím prstu spustit. Konkrétně lze například využít akce jako „spustit minutku“, zapnout režim soustředění [název]“, „vytvořit budík“ a mnoho dalšího. Pro zobrazení všech dostupných rychlých akcí z konkrétní aplikace stačí do Spotlightu vepsat její název.

Podrobné výsledky

Apple se dále ve Spotlightu z iOS 16 zaměřil na vylepšení zobrazování některých výsledků, které jsou rozšířené a podrobnější. Konkrétně je v poznámkách o aktualizaci uvedeno, že se tyto rozšířené poznámky týkají sportovních soutěží a týmů, podniků, letů apod., reálně se mi ale nepodařilo tuto novinku využít u ničeho jiného, než kontaktů. Pokud tedy do Spotlightu napíšete jméno kontaktu a po vyhledání na něj klepnete, tak se vám zobrazí například rychlé akce pro zavolání a napsání zprávy, aktuální poloha, poslední zprávy, sdílené odkazy, historie FaceTime a klasických hovorů, fotky z aplikací, sdílené poznámky, společné e-maily a mnoho, mnoho dalšího.

Vyhledávání obrázků v dalších aplikacích

Spotlight dokáže již delší dobu vyhledávat obrázky podle zadaného popisu. Pokud v něm tedy například vyhledáte slovo „pes“, tak se vám ihned zobrazí veškeré fotky, na kterých se nachází pes – a takto to funguje i s ostatními slovy a výrazy, případně i v angličtině. Doposud se však zobrazovaly pouze výsledky z nativní aplikace Fotky, což se v iOS 16 mění. Kromě Fotek dokáže Spotlight nově vyhledávat také fotky ze Zpráv, Poznámek a Souborů, což rozhodně přijde vhod.

spotlight ios 16

Rychlá instalace aplikací

Určitě jste se někdy ocitli v situaci, kdy jste chtěli rychle nainstalovat nějakou aplikaci. Klasicky byste v takovém případě museli přejít do aplikace App Store, následně ji vyhledat, rozkliknout a potvrdit stahování. V novém iOS 16 je však celý postup stahování aplikací o mnoho jednodušší, jelikož je možné ho provést přes Spotlight. Nejedná se o nic složitého, stačí v něm vyhledat název aplikace, a poté v pravé části výsledku klepnout na ikonu stahování.

spotlight ios 16

Dnes nejčtenější

.