Zavřít reklamu

Již více než rok je součástí nejen iPadOS, ale také iOS a macOS funkce s názvem Živý text, potažmo Live Text. Tato vychytávka konkrétně dokáže rozpoznat text na jakémkoliv obrázku či fotce a převést ho do podoby, ve které s ním můžete pracovat. Jak už to u těchto nových funkcí bývá, tak je Apple v následujících velkých aktualizacích vylepšuje – a Živý text v tomto ohledu není výjimkou. Pojďme se proto společně podívat na 5 novinek, které nově v iPadOS 16 nabízí.

Převod jednotek

Možná jste se někdy ocitli v situaci, kdy jste měli na obrázku nějaké cizí jednotky, a potřebovali jste je rychle převést na známé. Zatímco ve starších verzích iPadOS byste museli údaj zkopírovat a vložit třeba do Google, tak v novém iPadOS 16 už tohle není nutné a převod vám udělá samotný Živý text. Nejedná se o nic složitého – stačí, abyste se přesunuli do prostředí Živého textu, kde pak vlevo dole stiskněte tlačítko převodu. Následně už se zobrazí převod do několika různých jednotek.

Převod měn

Stejně jako lze v rámci Živého textu převádět jednotky, tak mohou uživatelé nového iPadOS 16 převádět také měny. Ocitnete-li se někdy v situaci, kdy tedy na obrázku budete mít nějakou cizí měnu a budete ji chtít převést do českých korun, tak můžete. Opět se stačí přesunout do prostředí funkce Živý text, kde vlevo dole klepněte na tlačítko převodu. Pak už se v malém menu převod na české koruny objeví.

Překlad textu

Kromě toho, že Živý text nově nabízí jednoduchý převod jednotek a měn, tak můžete využít také překlad textu. Hned na začátek je ale nutné zmínit, že překlad probíhá skrze nativní aplikaci Přeložit, ve které prozatím není čeština. Nemáte-li však problém s angličtinou, případně pokud vám stačí převod dalších cizích jazyků do angličtiny, tak rozhodně tuto novinku využijete. Stačí, abyste na obrázku text prstem označili, a poté v menu klepnuli na Přeložit. Pak už se zobrazí rozhraní, kde lze nastavit jazyk a překlad zobrazit.

Práce s odkazy

Živý text nově v iPadOS 16 dokáže rozpoznat také všemožné odkazy či text, který zkrátka někam směruje. Pokud se tedy na obrázku objeví třeba telefonní číslo nebo e-mail, tak dojde k podtržení, čímž poznáte, že se jedná o odkaz. Pokud na něj poté klepnete, ihned můžete zahájit hovor, respektive napsat e-mail. Kromě toho můžete tímto způsobem pracovat i s adresami, na které když klepnete, tak se ihned spustí Mapy s navigací na konkrétní místo.

Využití ve videích

Doposud uživatelé mohli Živý text využívat jen na obrázcích a fotkách, což se však v novém iPadOS 16 mění. Přibyla totiž možnost využití Živého textu ve videích, což znamená, že veškeré uvedené tipy v tomto článku můžete využít i v nich. Nejedná se o nic složitého – pro rozpoznání textu na videu stačí, abyste ho pozastavili, kde už následně klasicky prstem text označte a pracujte s ním podle potřeby. Je však nutné zmínit, že Živý text funguje jen v nativním přehrávači.

Dnes nejčtenější

.