Zavřít reklamu

Válka mezi uživateli iPhonů a telefonů s Androidem trvá již opravdu mnoho let a ve skutečnosti nikdy neskončí. Důvod je jednoduchý – jak jablečné telefony, tak Androidy totiž mají své výhody a nevýhody. Zatímco tedy iPhone může být v jednom ohledu dobrý, tak ve druhém zase ztrácí, a naprosto stejně to platí i u naopak. Pojďme se společně v tomto článku zaměřit na 5 věcí, ve kterých je iPhone oproti Androidu zkrátka pozadu a Apple by se na ně měl v následujících letech rozhodně zaměřit.

Výřezy v displeji

Již po dobu několika let mají iPhony v horní části obrazovky výřez, respektive pilulku v podobě Dynamic Island u iPhonu 14 Pro (Max). Apple se samozřejmě postupně snaží výřezů zbavovat, pokud se ale podíváme na konkurenci, tak zjistíme, že se u ní nachází většinou už jen malý průstřel, u některých vrcholných modelů už je pak dokonce přední fotoaparát schovaný pod displejem. V tomto ohledu by tedy Apple mohl zapracovat, byť je samozřejmě důležité zmínit, že iPhony disponují Face ID, se kterým si Androidy nemusí dělat hlavu. I tak je ale Apple největší technologický gigant, který by měl přijít s revolučním řešením.

USB-C

O tom, že měl iPhone s konektorem USB-C přijít již před několika lety, se asi ani nemá cenu bavit. Apple u svých jablečných telefonů využívá stařičký konektor Lightning již od iPhonu 5, který vyšel v roce 2012, samotný standard USB 2.0., který využívá, je pak dokonce z roku 2000. Je důležité zmínit, že Apple započal přechod na USB-C již delší dobu nazpátek, ostatně veškeré Macy i iPady ním již disponují. Je ale logické, že se Apple snaží Lightning využívat co nejdéle, a to z důvodu poskytování certifikace Made for iPhone, za kterou výrobci platí nemalé peníze. Dočkat bychom se USB-C měli naštěstí již s příchodem iPhonů 15 (Pro) v příštím roce.

Reverzní bezdrátové nabíjení

Klasické bezdrátové nabíjení nabízí iPhone již od modelu 8 (Plus), respektive X. Od té doby se mnohokrát mluvilo o tom, že by měl Apple u svých jablečných telefonů přijít s bezdrátovým nabíjením, které telefony s Androidem hojně využívají již dlouhou dobu. Díky reverznímu bezdrátovému nabíjení bychom totiž byli schopni prostřednictvím našeho iPhonu nabít třeba Apple Watch, AirPody či jiné příslušenství, což se v některých krizových situacích zkrátka může hodit. V poslední době už se však o této funkci vůbec nemluví a otázkou zůstává, zdali vůbec se jí někdy u iPhonů dočkáme.

Apple Watch 5 koncept bezdratove nabijeni pres iPhone
Zdroj: Reddit

Multitasking

Aktuálně největší iPhony v podobě modelů s označením Pro Max disponují obrazovkou o úhlopříčce 6.7″. V současné době už se nejedná o nic extra zvláštního, ještě před pár lety už by však zařízení s takovou úhlopříčkou bylo zařazeno mezi tablety. Pracovní plocha iPhonů Pro Max je tedy rozhodně obrovská, ve skutečnosti ji ale uživatel prakticky nemá jak pořádně využít. Na iPhonech totiž chybí prakticky jakákoliv forma multitaskingu, tedy až na pár světlých výjimek, například v případě funkce Obraz v obraze. Rozhodně by bylo fajn, kdybychom si například na největších modelech mohli rozdělit obrazovku na dvě poloviny, popřípadě kdybychom mohli pracovat s okny.

Skládací model

V posledních letech se hodně rozmohly skládací telefony. Průkopníkem je v tomto světě především Samsung, který s prvním skládacím modelem přišel již v roce 2019. Aktuálně nabízí Samsung skládací modely Z Flip a Z Fold, které jsou mezi uživateli relativně dost oblíbené, což kdysi nečekal asi nikdo z nás. Samsung ale samozřejmě není jediný, kdo skládací telefony nabízí. V tomto seznamu výrobců ale chybí Apple, který se na vývoj skládacího iPhonu zkrátka a jednoduše vykašlal. Těžko říct, zdali se vůbec někdy skládacího jablečného telefonu dočkáme, aktuálně už to ale vypadá, že Applu jednoduše ujel vlak.

Dnes nejčtenější

.