Zavřít reklamu

Prakticky v každém Apple zařízení je k dispozici nativní prohlížeč Safari, který uživatelé buď milují, anebo nesnáší – prakticky neexistuje nic mezi tím. Je skutečně pravdou, že v některých ohledech má Safari oproti konkurenci navrch, v jiných zase ale naopak zaostává, tudíž je na uživateli, aby zvážil, jaké funkce vlastně očekává. Apple každopádně Safari neustále vylepšuje a několika novinek jsme se dočkali i v iPadOS 16 – pojďme se na 5 z nich v tomto článku podívat.

Sdílení skupin panelů

Před nedávnem přidal Apple do Safari tzv. skupiny panelů, díky kterým můžete jednoduše rozdělit například domácí a pracovní panely, popřípadě panely nějakého projektu, a jednoduše se mezi nimi přepínat. V novém iPadOS 16 jsme se každopádně dočkali možnosti sdílení skupin panelů, takže v praxi díky tomu může v Safari najednou pracovat více uživatelů najednou. Pro zahájení sdílení stačí klepnout na ikonu bočního panelu a do skupiny panelů přejít, anebo vytvořit novou. Pak už jen vpravo nahoře stiskněte ikonu sdílenívyberte uživatele.

Synchronizace nastavení webů a rozšíření

U jednotlivých webů, které procházíte, si můžete nastavit různé předvolby – jedná se například o zobrazení desktopové/mobilní verze stránky, automatické spuštění čtečky či přístup ke kameře, mikrofonu a poloze. Zatímco donedávna jsme všechny tyto předvolby museli na našich zařízeních aplikovat zvlášť, tak v iPadOS 16 a dalších nových systémech už jsou synchronizovaná. Naprosto stejně jsou synchronizovaná i rozšíření, takže je nemusíte stahovat vždy na každé Apple zařízení zvlášť. Funkce jsou ve výchozím nastavení aktivní, případně je však můžete vypnout nebo zapnout v Nastavení → Safari v kategorii Nastavení pro webové stránky, respektive v sekci Rozšíření.

Výběr silných hesel

Jak jistě víte, tak vám Safari při vytváření nového uživatelského účtu automaticky vyplní silné heslo, které se v případě použití uloží do klíčenky. Některé weby však požadují specifické heslo, například bez speciálních znaků, což byl doposud problém a vygenerované heslo se muselo ručně přepsat. Nově už ale v iPadOS 16 můžeme provést výběr těchto silných hesel. Kromě klasického je konkrétně k dispozici ještě heslo pro snadné psaní s malými písmeny a číslicemi a bez speciálních znaků. Stačí vždy jen klepnout na Další volby… a heslo vybrat.

Překlad textu na obrázcích

Nejen na iPadu můžeme využívat funkci Živý text, která dokáže převést text z obrázků (a nově i videí) do podoby, ve které s ním můžeme jednoduše pracovat. V novém iPadOS 16 došlo k vylepšení Živého textu, který lze využít také v rámci Safari. Konkrétně v jeho rozhraní můžeme rozpoznaný text jednoduše přeložit, což se může hodit. Nejedná se o nic složitého – stačí text na obrázku prstem označit, a poté v menu, které se zobrazí, stisknout Přeložit. Tímto se otevře rozhraní, kde už lze překlad provést. Bohužel zde ale stále chybí čeština, každopádně pokud často pracujete s angličtinou a dalšími cizími jazyky, bude se vám tato funkce hodit.

Příchod oznámení z webů

Posledním tipem, na který se v tomto článku podíváme, je příchod oznámení z webů, byť se zatím jedná o funkci, která se chystá. Jak jistě víte, tak na Macu si u některých webů, třeba právě na našem magazínu, můžete aktivovat příchod oznámení z webů, tzv. push notifikace. Když tedy vyjde nový článek, zobrazí se vám oznámení, skrze které se na něj můžete hned dostat. Přesně tato funkce má dorazit i do iPadOS 16, bohužel si ale ještě budeme muset počkat. Apple konkrétně uvádí příchod během roku 2023, rozhodně to bude v první polovině. Mnoho uživatelů o této novince vůbec nemá páru, a tak je fajn ji připomenout.

safari-ipados16-fb

Dnes nejčtenější

.