Zavřít reklamu

Milované Předvolby systému se v rámci macOS Ventura dočkaly kompletního přepracování. Byly přejmenovány na Nastavení systému a Apple se nimi snaží co nejvíce přiblížit vzhledu aplikace Nastavení, kterou najdeme v iOS a iPadOS 16. Kalifornský gigant však za tuto velkou změnu schytal lavinu kritiky – a upřímně se není čemu divit. Osobně využívám macOS Ventura již od první beta verze, tedy bezmála půlrok v kuse každý den, a stále jsem si na nové Nastavení systému nezvykl, a to jsem se opravdu snažil. Nyní už jsem veškeré snahy o zvyknutí si zahodil a nejspíše už se nikdy nebudu v předvolbách a nastaveních mého Macu orientovat tak dobře, jako kdysi. Proč je vlastně nové Nastavení systému tak špatné? V tomto článku se podíváme na 5 důvodů.

Nelogické skupiny

Hned na začátek bych se chtěl věnovat tomu, jakým způsobem jsou rozdělená jednotlivá nastavení ve skupinách. Zatímco ve starších verzích macOS jsme v Předvolbách systému měli malý počet skupin, tak v novém macOS Ventura jich je o mnoho více. Už tohle samo o sobě je problém, jelikož se musíte ve všech skupinách prohrabávat. Hlavním problémem je ale to, že jsou tyto skupiny prostě vytvořeny zcela nelogicky a snad nikdy pod jejich názvem nenajdete to, co si myslíte. Kdyby Apple zachoval původní skupiny, udělal by o mnoho lépe.

Předvolby systému ze starších verzí macOS:

predvolby_Systemu_fb

Špatné umístění položek

Kdyby nedávalo smysl jenom seskupení předvoleb a nastavení, nejspíše by to nebyl takový problém. Jenže ono nedává ani smysl samotné umístění položek v těchto skupinách. Příkladem může být například možnost pro změnu výchozího prohlížeče, která se nachází ve skupině Plocha a Dock. Jinak je nutné zmínit, že se tohle netýká klasických předvoleb, ale spíše těch více pokročilých, které se často nachází schované pod další sekcí, v dalším tlačítku, nepochopitelně v ikoně ⓘ. Některé předvolby by si pak zasloužily být viditelné ihned, jiné zase přesně naopak mohou být spíše skryté – prostě někdo nepřemýšlel a udělal věci naopak.

tlačítka macos ventura nastavení systému

Nahoru a dolů

Další věc, kterou opravdu nemůžu vystát, je nutnost neustálého přejíždění nahoru a dolů, tedy vertikálního scrollování. Zatímco ve starších verzích macOS se nikde scrollovat nemuselo, tak v novém macOS Ventura je nutné scrollovat všude tam, kde je k dispozici více předvoleb. Velmi jednoduše tak při hledání toho správného nastavení ztratíte přehled. Vyřešit by to šlo jednoduše tak, že by Apple některé funkce více „zabalil“ a uživatelům dával na výběr v rámci rozbalovacího menu. Bohužel, těch se Apple v novém Nastavení systému skoro kompletně zbavil, takže jsou všechny možnosti roztahané a většina skupin je tak odshora dolů dlouhá jako čtrnáct dní.

tlačítka macos ventura nastavení systému

Všude jenom tlačítka

Jak už jsem zmínil, tak se Apple u Nastavení systému snažil inspirovat u aplikace Nastavení z iOS a iPadOS. Jedním z hlavních prvků, který se tak dočkal převedení, jsou tlačítka, která nahradila zaškrtávací boxy. Avšak vzhledem k tomu, že je Mac počítač a nemá dotykovou obrazovku, mi tohle opět nedává žádný smysl – tlačítka, potažmo přepínače, skutečně chápu u jablečných zařízení s dotykovým displejem. Navíc k tomu, popis každé předvolby je zarovnán nalevo a samotné tlačítko se nachází úplně napravo, tudíž přes celou šířku sloupce. Z toho důvodu je velmi těžké se zorientovat a zjistit, jestli skutečně máte v plánu (de)aktivovat konkrétní funkci.

Chybí sloupce

Nastavení systému jsou rozdělená na dvě sekce, a to boční panel a samotný sloupec s předvolbami. Pokud by Apple chtěl nutně aktuální design zachovat a pokračovat v něm, ideálním řešením by bylo, kdyby se zobrazovalo sloupců více, stejně jako třeba ve Finderu při zobrazení Sloupce. Díky tomu bychom se zbavili rozbalených předvoleb a další sloupec by se mohl zobrazit vždy při klepnutí na nějakou možnost s tím, že by prakticky skvěle nahradil rozbalovací menu. Prostor by na další sloupec rozhodně byl, nejspíše se ale ničeho takového nedočkáme.

finder zobrazení sloupců macos

Dnes nejčtenější

.