Zavřít reklamu

Apple produkty byly v minulosti označovány za designově dokonalé. V posledních letech však čím dál tím víc uživatelů připouští, že je prémiový design tak nějak pryč a Apple produkty do jisté míry zevšedněly, nebo se minimálně vyrovnaly konkurenci, což samozřejmě není dobře. A zdroje velmi dobře informovaného reportéra Marka Gurmana z Bloombergu před pár hodinami vyzradily, proč se tak děje. 

Gurmanovi se podařilo spojit konkrétně s jedním ze členů designérského týmu Applu, který se mu rozhodl o nynějších poměrech v designérských týmech společnosti povyprávět. Veselé zprávy to však v žádném případě nejsou. Designér totiž řekl, že zatímco v minulosti byly designérské týmy doslova jádrem produktu, kolem kterého se vše točilo, po smrti Steva Jobse se začal pohled společnosti na designéry měnit a to konkrétně tak, že jejich vliv se začal čím dál tím více zmenšovat. V současnosti jsou pak designéři na naprosto nesrovnatelném místě v porovnání s tím, které měly ještě za Jobse, potažmo krátce po jeho smrti. 

Hlavním důvodem, proč se pohled Applu na designéry změnil, je nový způsob fungování firmy s důrazem na finanční výsledky. Právě ty jsou v současnosti upřednostňovány před funkčností a vzhledem, což ve výsledku neznamená nic jiného než to, že designéři slouží už „jen“ jako jakýsi doplněk celku namísto toho, aby mu udávali směr. Přesně kvůli tomu mělo v posledních letech opustit Apple nejméně 15 senior designérů, přičemž v současnosti je ve společnosti jen velmi málo těch, kteří tam ještě působili za Jonyho Iva. A jelikož se nedá v dohledné době tak úplně počítat, že se pohled Applu na design změní, jelikož jeho nynější nastavení na finance mu bravurně funguje, nemá smysl počítat ani s tím, že se v blízké budoucnosti nějak výrazně zlepší design jeho produktů. 

Dnes nejčtenější

.