Zavřít reklamu

Apple před pár týdny konečně vydal zbývající nové operační systémy, u kterých došlo k odložení – řeč je konkrétně o macOS Ventura a iPadOS 16.  Součástí těchto systémů je mnoho skvělých novinek, kterým se na našem magazínu samozřejmě postupně věnujeme, abyste o nich věděli a mohli je naplno využívat. Hned několika nových vychytávek jsme se mimo jiné v iPadOS 16 dočkali i v nativní aplikaci Připomínky. Pojďme se společně v tomto článku podívat na celkově 5 z nich.

Možnosti chytrých seznamů

Kromě jednotlivých seznamů můžete v Připomínkách vytvářet také chytré seznamy, ve kterých se zobrazují připomínky splňující předem určená kritéria. Doposud se v těchto chytrých seznamech automaticky zobrazovaly pouze ty připomínky, které splňovaly naprosto všechna kritéria, v novém iPadOS 16 už si však uživatelé mohou nastavit, aby se zobrazily připomínky splňující alespoň jedno či více kritérií, což doposud nebylo možné. Pro vytvoření a nastavení chytrého seznamu připomínek klepněte vlevo dole na Přidat seznam, a poté stiskněte Převést na chytrý seznam. Zde už si můžete nastavit zahrnutí připomínek a kritéria, následně pak už jen stačí vybrat název a ikonupotvrdit vytvoření.

Přišpendlení seznamů

Jak bylo zmíněno na předchozí stránce, tak si v Připomínkách můžete vytvořit hned několik seznamů. Ve většině případech ze všech těchto seznamů existuje pár, které využíváte nejčastěji. Doposud jste je museli vždy mezi seznamy hledat, v novém iPadOS 16 už si je však můžete jednoduše nechat přišpendlit do horní části, kde k nim budete mít jednoduchý a rychlý přístup. Pro přišpendlení stačí po seznamu přejet prstem zleva doprava, anebo na něm podržet prst a v menu klepnout na Přišpendlit.

Formátování poznámek

U jednotlivých připomínek si můžete mimo jiné nastavit také poznámky, což může přijít občas vhod. Doposud však tyto poznámky mohly být pouze ve formě obyčejného textu, a pokud vám tohle nevyhovovalo, tak pro vás mám v iPadOS 16 skvělou zprávu. Dočkali jsme se totiž možnosti kompletního formátování poznámek v Připomínkách. Pro rychlé nastavení tučného písma, kurzívy či podtržení stačí klepnout na příslušnou ikonu v pravé horní části klávesnice, jinak stačí prstem text k formátování označit, následně z menu vybrat Formát, a poté už jen nastavit, co potřebujete.

Skupiny seznamů

Přemýšleli jste někdy nad tím, že by bylo fajn, kdyby existovala možnost pro spojení vícero seznamů do skupiny, díky čemuž by se vám připomínky ze všech těchto seznamů zobrazily najednou? Jestliže ano, tak byste měli vědět, že jsme se v iPadOS 16 přesně této funkce dočkali. Osobně skupiny seznamů využívám ke spojení osobního seznamu a druhého seznamu, který sdílím se svou partnerkou, možností ale samozřejmě existuje více. Pro vytvoření skupiny klepněte v levé horní části na ikonu tří teček v kroužku, a poté z menu vyberte Spravovat seznamy. Poté vlevo dole stiskněte Přidat skupinu, následně nastavte název a v sekci Přidat vyberte seznamy, které mají být součástí skupiny. Pak už jen stačí volbu potvrdit, čímž se skupina seznamů připomínek vytvoří.

Vylepšené předpřipravené seznamy

Součástí Připomínek je hned několik předpřipravených seznamů, které se nachází v horní části a jsou vždy k dispozici – i tyto seznamy se dočkaly vylepšení. Co se týče seznamů Dnes a Naplánováno, tak v těch se nově zobrazují připomínky seskupené podle data pro jednodušší organizaci. V případě Dnes se tedy objeví seskupení do Dopoledne, Odpoledne a Dnes večer, v Naplánováno pak Dnes, Zítra, Pozítří, jednotlivé dny, měsíce a roky. Navíc pak přibyl ještě seznam Vyřízené, kde si můžete rychle nechat zobrazit veškeré již vyřízené připomínky, a to včetně data a času a dalších informací.

Dnes nejčtenější

.