Zavřít reklamu

Apple se neustále snaží iPad a jeho iPadOS posouvat, aby ho uživatelé mohli využívat k běžné práci namísto Maců či klasických počítačů. Pravdou je, že se mu to v poslední době opravdu daří a iPad lze skutečně v mnohých případech využít jako alternativu desktopu. Mezi jednu z aplikací, kterou při využívání iPadu budete aktivně využívat, patří Soubory, kde dochází ke správě veškerých dat. V novém iPadOS 16 jsme se dočkali vylepšení této aplikace a společně se tak podíváme na 5 tipů, o kterých byste měli vědět.

Navigační menu

Součástí aplikace Soubory je nově navigační menu, díky kterému se primárně můžeme rychleji a jednodušeji přesouvat v (pod)složkách, využívat rychlé akce apod. Pokud byste chtěli navigační menu zobrazit, tak stačí, abyste v horní části obrazovky jednoduše klepnuli na aktuální název umístění, ve kterém se nacházíte, s malou šipkou napravo. Následně už se menu, ve kterém lze provádět úkony, zobrazí.

navigační menu ipados 16 soubory

Zobrazení Sloupce

Pokud jste někdy využívali Mac, tak jistě víte, že si při prohlížení souborů a složek můžete nastavit různá zobrazení. V každé situaci se totiž může hodit jiné zobrazení, takže je fajn mít na výběr. Do aplikace Soubory v novém iPadOS 16 dorazilo zobrazení Sloupce, díky kterým můžete ještě rychleji pracovat s daty. Pokud byste chtěli tohle nové zobrazení nastavit, stačí klepnout v pravé horní části na ikonu aktuálního zobrazení, a poté stisknout Sloupce.

Změna přípon

Každý soubor má nějakou svou příponu, podle kterého lze určit, o jaký typ se jedná. Čas od času se můžeme ocitnout v situaci, kdy potřebujeme tuto příponu změnit. Bohužel, doposud tato možnost jednoduše v Souborech na iPadu nebyla k dispozici, což bylo velmi omezující. Naštěstí ale v novém iPadOS 16 už jsme se dočkali přidání této funkce. Pro možnost změnu přípon je však musíte prvně nechat zobrazit. Toho docílíte klepnutím na ikonu aktuálního zobrazení v pravé horní části obrazovky, kde pak z menu vyberte Volby zobrazení a klepnutím aktivujte Zobrazit všechny přípony. Pak už jen stačí na souboru podržet prst, zvolit Přejmenovat, poté příponu změnitpotvrdit akci.

Zpět a vpřed

V případě, že chcete na Macu odvolat jakoukoliv akci, například kopírování souborů, přejmenování apod., tak samozřejmě můžete. Dobrou zprávou je, že tato možnost konečně přibyla i do Souborů v iPadOS 16. Pro odvolání či opakování akce, tj. pro přesun zpět a vpřed, stačí kdekoliv podržet prst, a poté v menu klepnout na Odvolat akci nebo Opakovat akci.

zpět vpřed soubory ipados 16

Zobrazení velikosti složek

Pokud jste si někdy v minulosti chtěli na iPadu nechat zobrazit velikost složky, tak jste měli smůlu. Doposud si uživatelé mohli zobrazit pouze velikost jednotlivých souborů. I to se však konečně mění a Souborech z iPadOS 16 je konečně možné velikost složek zobrazit. Nejedná se o nic složitého, stačí na konkrétní složce podržet prst a pak klepnout v menu na Informace, čímž se zobrazí malé okno s informacemi. Zde už pak velikost složky najdete vyobrazenou.

Dnes nejčtenější

.