Zavřít reklamu

Nejnovější operační systém pro jablečné počítače v podobě macOS Ventura přináší mnoho skvělých novinek a vychytávek, které stojí za to. Mezi jednu z velkých novinek patří rozhodně přidání aplikace Počasí, díky které se uživatelé mohou dozvědět informace o počasí také z pohodlí jejich Macu, bez nutnosti instalace aplikace třetí strany. Pojďme se proto společně v tomto článku podívat na 5 tipů v Počasí z macOS Ventura, které byste měli znát.

Přidání místa do oblíbených

Co se týče ovládání nové aplikace Počasí, tak vám nejspíše bude chvíli trvat, než přijdete na nějaké základní věci. Mezi jednu z nich patří také přidání vybraného místa do oblíbených. Sice se jedná o jednoduchý postup, avšak některým uživatelům nemusí být hned jasný. Konkrétně stačí, abyste vpravo nahoře klepnuli do vyhledávacího pole, kde konkrétní místo vyhledejteklepněte na něj. Jakmile se o něm zobrazí informace, tak nalevo od vyhledávacího pole klepněte na tlačítko +.

Zobrazení seznamu všech oblíbených míst

Přidali jste si do seznamu oblíbených míst některá města a nyní byste se mezi nimi chtěli přepínat? I v tomto případě nemusí být některým uživatelům jasné, jak na to. Konkrétně stačí, abyste pouze otevřeli boční panel, který je ve výchozím nastavení skrytý – to učiníte klepnutím na ikonu bočního panelu v levém horním rohu. Následně už se vám seznam všech oblíbených míst zobrazí a můžete se mezi nimi přepínat.

počasí macos 13 ventura novinky

Srážkový radar

Součástí aplikace Počasí jsou samozřejmě základní informace v podobě hodinové a desetidenní předpovědi, dále si můžete zobrazit také informace o teplotě, větru, kvalitě ovzduší, UV indexu, dohlednosti, východu a západu slunce apod. Kromě toho však najdete v Počasí také srážkový radar, který je přehledný, jednoduše zpracovaný a zobrazí vám také předpověď. Pokud byste ho chtěli zobrazit, stačí na konkrétním místě klepnout na dlaždici Srážky s mapou. Poté už se objeví rozhraní, ve kterém lze srážkový radar ovládat. Klepnutím na ikonu vrstvy vpravo nahoře je možné provést přepnutí také na mapu teploty a kvality ovzduší, druhá zmíněná však bohužel není v Česku k dispozici.

Výstrahy počasí

Čas od času se můžeme ocitnout v situaci, kdy se na nás řítí nějaké špatné počasí, které ČHMÚ vyhodnotí jako nějakým způsobem extrémní – může se jednat o vysoké teploty, silný vítr, srážky a bouřky, požáry, náledí a mnoho dalšího. Pokud k tomu dojde, může ČHMÚ vydat tzv. výstrahu počasí, která o extrémním počasí informuje. Dobrou zprávou je, že se tato upozornění zobrazují i přímo v nativní aplikaci Počasí. Pokud je zrovna nějaká výstraha aktivní, zobrazí se v horní části profilu konkrétního místa. Klepnutím na výstrahu se vám pak může otevřít web, kde se zobrazí také ostatní výstrahy, pokud jich je aktivních více.

Aktivace upozornění na extrémní počasí

Chtěli byste o výstrahách počasí vědět jako první, abyste se mohli patřičně připravit a počítali s nimi? Jestliže ano, tak si můžete aktivovat krizové notifikace, které vás o výstrahách počasí informují ihned po jejich vydání. Pro aktivaci těchto notifikací stačí přejít do aplikace Počasí, kde pak v horní liště klepněte na Počasí → Nastavení. Tady už jen stačí, abyste si aktivovali upozornění na extrémní počasí na současném místě, anebo na oblíbeném – stačí zaškrtnout Extrémní počasí. Co se týče upozornění s hodinovými předpověďmi srážek, tak ta bohužel v Česku nejsou k dispozici.

Dnes nejčtenější

.