Zavřít reklamu

První veřejné verze iOS 16 jsme se dočkali již před několika dlouhými týdny. Včera pak Apple vydal velkou aktualizaci tohoto systému v podobě iOS 16.1, a to po boku odložených systémů iPadOS 16 a macOS Ventura. I nadále však nejsou v těchto zmíněných systémech k dispozici veškeré novinky a vychytávky, které Apple uvedl při představení. Pojďme se proto společně v tomto článku podívat na 5 doposud nevydaných funkcí z iOS 16, kterých se však dočkáme do konce letošního roku.

Freeform

Jednou z nejočekávanějších novinek je rozhodně aplikace Freeform. Pokud jste ji nepostřehli, popřípadě pokud už si ji nepamatujete, tak se svým způsobem jedná o nekonečnou digitální tabuli, na které můžete spolupracovat s vícero uživateli. Do této tabule pak každý účastník bude schopen zvlášť přispívat, a to nejen textem a kresbami, ale i dokumenty a dalšími přílohami, obrázky apod. Pokud tedy někdy v budoucnu budete potřebovat v práci či v nějakém týmu takovou digitální tabuli, budete moci sáhnout po Freeform, které se dočkáme ještě letos. Skvělé na tom je, že se každý účastník může nacházet v jiném koutě světa, a i přesto budete schopni společně tuto tabuli využívat.

Společné hraní přes SharePlay

Minulý rok Apple představil funkci SharePlay, která dokáže s vašimi kontakty sdílet či sledovat nějaký obsah. Pokud tedy při FaceTime hovoru chcete s dotyčným sledovat nějaký pořad či třeba poslouchat hudbu, stačí využít SharePlay a můžete obsah konzumovat společně ve stejnou chvíli. To ocení nejen přátelé z různých zemí, ale například také zamilované páry, které mají vztah na dálku. V iOS 16 jsme se pak měli dočkat rozšíření SharePlay, a to konkrétně společné hraní her. Bohužel, i na tuto funkci si ještě budeme muset počkat.

apple tv 4K 2022 3. generace

Apple Classical

Již dlouhou dobu se hojně mluví o příchodu služby Apple Classical, která má sloužit k jednoduchému přehrávání vážné (klasické) hudby. Tento styl hudby je samozřejmě k dispozici i klasicky v Apple Music, bohužel jej ale nelze úplně dobře vyhledávat vzhledem ke špatnému řazení, což má řešit právě nová služba. Mluvilo se o tom, že Apple Classical přijde společně s AirPods Pro druhé generace, bohužel k tomu ale nedošlo. Dřív nebo později se ale této služby dočkáme, jelikož už se několikrát objevila v kódu operačního systému iOS 16. S největší pravděpodobností se dočkáme ještě letos.

Satelitní komunikace

I když se nás v Česku, potažmo v celé Evropě, satelitní komunikace netýká, jelikož zde prozatím není podporovaná, tak se hodí zmínit, že ji zatím nemohou využívat ani vlastníci nejnovějších iPhonů 14 (Pro) ve Spojených státech amerických, kde má být tato novinka k dispozici. Apple sice satelitní komunikaci představil, bohužel ji ale doposud nestihl dokončit do takové fáze, aby ji mohl „vypustit ven“. Satelitní komunikace má konkrétně sloužit k přivolání pomoci na místech, kde jednoduše není signál, takže ji využijí především dobrodruzi a podobní uživatelé. Stejně jako v případě ostatních funkcí v tomto článku by měla být satelitní komunikace podporovaná alespoň v USA do konce tohoto roku.

Podpora externích monitorů pro iPady

Tato poslední funkce sice nesouvisí s iOS 16, ale s iPadOS 16, i přesto jsem se však rozhodl ji do tohoto článku umístit. Jak už jsem zmínil v úvodu, tak jsme se včera kromě iOS 16.1 dočkali vydání první veřejné verze iPadOS 16, ve které je k dispozici hlavní novinka v podobě Stage Manager, která kompletně mění způsob multitaskingu na iPadu. Bohužel je ale nutné zmínit, že se veřejnost společně s ním nedočkala podpory externích monitorů pro jablečné tablety, kde byl Stage Manager paradoxně nejvyužitelnější. Apple byl nucen prozatím podporu externích monitorů ze systémů odstranit, jelikož nebyl spokojený s funkčností. Doufejme tedy, že Apple co nejdříve všechno napraví a dočkáme se dodatečného přidání v jedné z následujících aktualizací ještě v tomto roce. Aktuálně totiž uživatelé podporovaných iPadů nemohou Stage Manager využít na maximum. 

ipados 16 externí monitor

Dnes nejčtenější

.