Zavřít reklamu

Před několika týdny vydal Apple první „várku“ nejnovějších operačních systémů pro veřejnost. Konkrétně došlo k vypuštění iOS 16 a watchOS 9 s tím, že zbylých operačních systémů v podobě iPadOS 16 a macOS 13 Ventura jsme se měli dočkat později. O tomto zpoždění jsme každopádně byli informováni již předem, jelikož Apple nebyl schopný systémy na původní datum kompletně dokončit a připravit pro veřejnost. Dobrou zprávou každopádně je, že kalifornský gigant před několika dny zveřejnil oficiální data vydání zbylých systémů pro veřejnost. Těšit se konkrétně můžeme na 24. října, a jelikož se tohle datum kvapem blíží, tak se společně v tomto článku podíváme na to, jak se připravit na příchod macOS Ventura.

macOS Ventura kompatibilita

Apple se snaží nové operační systémy vždy přinést na co možná největší počet zařízení. Avšak vzhledem k tomu, že jdou technologie neustále kupředu, tak samozřejmě čas od času musí některá zařízení ze seznamu podporovaných jednoduše vyškrtnout. Zatímco macOS Monterey si mohli nainstalovat uživatelé až 8 let starých Maců, tak macOS Ventura je k dispozici na maximálně 5 let staré jablečné počítače. Došlo tedy k výrazné redukci podporovaných zařízení. Pro kontrolu toho, zdali se váš Mac nachází mezi podporovanými zařízeními, přikládám níže jejich seznam:

  • iMac 2017 a novější
  • iMac Pro (2017)
  • MacBook Air 2018 a novější
  • MacBook Pro 2017 a novější
  • Mac Pro 2019 a novější
  • Mac mini 2018 a novější
  • MacBook 2017 a novější
macos 13 ventura

Zálohování před instalací

Správně byste před každou aktualizací měli (nejen) svůj Mac zálohovat. Neděje se to často, naopak velmi zřídka, ale existují případy, kdy došlo při instalaci aktualizace k selhání. V těch lepších případech stačilo Mac restartovat a instalaci provést znova, v horších případech pak mohli uživatelé klidně přijít o nějaká data. Zkrátka a jednoduše, pokud chcete mít stoprocentní jistotu toho, že při aktualizaci nepřijdete ani o jediný bajt dat, tak byste měli váš Mac předem zálohovat. Vždy je v takových situacích nutné být o krok napřed, aby vás nic nepřekvapilo. Ke kompletnímu zálohování, například na externí disk či vzdálené úložiště, můžete využít nativní funkci Time Machine, kterou najdete v  → Předvolby systému → Time Machine.

Zajistěte dostatek místa v úložišti

Před instalací každé aktualizace je samozřejmě nutné prvně provést její stažení. Veškerá data, která jsou součástí aktualizačního balíčku, se ukládají lokálně do vašeho Macu – z toho plyne, že na něm musí být dostatek volného místa. Takový balíček s aktualizací může mít klidně více než 10 GB, a abyste mohli aktualizaci provést, tak v úložišti musíte mít k dispozici volné místo o minimální kapacitě jeho dvojnásobku. V případě, že tedy bude mít aktualizace macOS Ventura velikost 15 GB, tak pro instalaci bude nutné mít k dispozici alespoň 30 GB volného místa. Pro zjištění volného místa v úložišti stačí přejít do  → O tomto Macu → Úložiště. Pokud nemáte k dispozici dostatek místa, můžete zde klepnout na tlačítko Správa… a provést základní vyčištění. Případně níže přikládám odkaz na články, které vám pomohou s pokročilým vyčištěním úložiště.

Stabilní připojení k internetu

Jak už jsme si řekli na předchozí stránce, tak aktualizační balíček macOS může mít klidně více než 10 GB. K jeho stažení je potřeba internetové připojení a samozřejmě v tomto případě platí, že čím rychlejší internet máte, tak tím lépe pro vás. Není to ale jen o rychlosti, nýbrž také o stabilitě. Pokud totiž při stahování aktualizace macOS dojde k vypadnutí připojení k internetu, tak je často nutné začít celý proces stahování od začátku. Někdy se navíc tato chyba ani nemusí projevit hned, ale až po klepnutí na tlačítko Aktualizovat, kdy si Mac uvědomí, že nemá k dispozici veškeré potřebné soubory a začne je stahovat znova. Pro zajištění stability připojení se v ideálním případě připojte k internetu kabelem, a pokud tuto možnost nemáte, tak se alespoň přesuňte co nejblíže k routeru. Během stahování se pak vyhněte zbytečnému zatěžování sítě jinými úkony.

Proveďte kontrolu disku

Ještě před tím, než začnete na Macu využívat nový macOS Ventura, tak byste se měli ujistit, že se na vašem disku nenachází nějaké chyby. Dobrou zprávou je, že se nejedná o nic složitého – kontrolu a případnou opravu disku totiž dokáže provést samotný macOS. Stačí, abyste přešli do aplikace Disková utilita, kterou lze spustit buď z Aplikací, kde najděte složku Utility, popřípadě rovnou ze Spotlightu. Jakmile aplikaci spustíte, tak v levém bočním panelu klepněte na interní disk, čímž provedete jeho označení. Pak už jen stačí stisknout v horní nástrojové liště na možnost Záchrana a následně se držet zobrazených instrukcí.

Dnes nejčtenější

.