Zavřít reklamu

Když včera večer Apple světu představil novou generaci základního iPadu, vzbudil tím u mnoha jablíčkářů rozpaky. Jedná se totiž sice na jednu stranu o designově líbivé zařízení, na druhou stranu je však poměrně nešetrně ošizen o některé technologie, ale hlavně je poměrně drahý. A to tak moc, že jeho koupě nedává v současnosti až tak velký smysl v porovnání s loňskými iPady Air. Jak je však již u Applu zvykem, je tu jeden pořádný háček.

Cena nového iPadu 10 začíná na 14 490 Kč, iPad Air 5 lze pak v základu stále sehnat “jen” za 16 490 Kč – tedy o 2000 Kč dráž. Háček je však v tom, že námi udávaná cena iPadu Air 5 je “stará” – Apple totiž včera tento tablet oficiálně zdražil na 18 990 Kč v základu, čímž vytvořil mezi “desítkou” a Airem poměrně značný rozdíl. Mnozí prodejci však toto zdražení zatím nereflektovali a tudíž lze stále nakoupit za staré ceny, což se vyplatí vskutku dost. To proto, že rozdílů mezi iPady je skutečně dost. 

Tím prvním je procesor. Zatímco iPad 10 disponuje jen čipsetem A14 Bionic z iPhonů 12 (Pro), Air 5. generace nabízí počítačovo-tabletový čip M1, který je výkonnostně oproti A14 úplně jinde. A když už neoceníte výkon, vězte, že minimálně z hlediska podpory na tom bude M1 velmi pravděpodobně o nějaký ten rok lépe než právě iPad 10 s A14. Čipem však vše jen začíná. Rozdílná bude totiž prakticky 100% i RAM paměť, která dosahuje u iPadu Air díky M1 8 GB, zatímco u iPadu 10 se dá očekávat “jen” 4 či 6 GB RAM, jelikož právě s takto velkou RAM pamětí byl u iPhonů 12 (Pro) čipset spojen. Náročnější aplikace tedy bude zvládat Air daleko lépe. 

Další markantní rozdíl je v displeji. Ačkoliv mají oba tablety 10,9” Liquid Retina panel se stejným rozlišením i jasem, iPad Air má plně laminovaný displej (tudíž působí celistvějším dojmem, jako třeba iPhone), ale hlavně antireflexní vrstvu a podporu širokého barevného rozsahu P3. Z hlediska zobrazovacích i pozorovacích vlastností je tedy iPad Air o poznání lepší volbou. V souvislosti s displejem se navíc sluší zmínit, že zatímco iPad Air 5 podporuje výrazně pokročilejší Apple Pencil 2. generace, u iPadu 10 si je třeba vystačit jen s Apple Pencil 1. generace a to i přesto, že by tužka 2. generace šla na tento tablet bez problému připnout a nabíjet tak, jak jsme zvyklí z Airů a Pro. Apple tomu však holt chtěl jinak a vytvořil tím poměrně zvláštního kočkopsa – tím spíš, když je Apple Pencil 1. generace v kombinaci s iPadem 10 nutné nabíjet přes speciální USB-C/Lightning redukci. 

Zatímco hodnotit design, respektive pak barevné varianty novinky je ryze subjektivní záležitostí, faktem je, že minimálně rozměry hrají taktéž do karet Airu. Ten je totiž o dobrý milimetr nižší, užší a co víc, o 0,9mm i tenčí, díky čemuž vypadá prostě lépe. Poměrně výrazný rozdíl je pak i v hmotnosti, kdy zatímco iPad 10 váží 477, respektive 481 gramů, iPad Air 461, respektive 452 gramů (vždy WiFi / WiFI+Cellular verze). Zkrátka a dobře, iPad Air 5 válcuje nový iPad 10 na celé čáře a za starou cenu se jedná o daleko smysluplnější koupi. Jak však bylo zmíněno výše, zdražení u prodejců je zřejmě jen otázkou času, takže nemá příliš smysl s nákupem otálet. 

iPad Air za starou cenu ještě stále seženete zde

Dnes nejčtenější

.