Zavřít reklamu

Apple ve včerejších odpoledních hodinách představil trojici nových produktů, a to konkrétně iPad Pro s čipem M2, přepracovaný klasický iPad již 10. generace a zbrusu novou Apple TV 4K, konkrétně její 3. generaci. I když se na první pohled mohlo zdát, že je nová Apple TV opět stejná jako předešlé generace, tak to ve skutečnosti není tak úplně pravda. Změn totiž proběhlo hned několik a je nutné zmínit, že jsou rozhodně příjemné a potěší vás. V tomto článku se společně podíváme na 5 zajímavostí o nové Apple TV 4K, o kterých jste možná nevěděli.

Menší a výrazně lehčí

Nová Apple TV 4K je oproti svému předchůdci menší a výrazně lehčí, což z produktových fotek jen tak poznat nejde. Co se týče rozměrů (V × Š × T), tak má třetí generace 31 × 93 × 93 milimetrů, zatímco ta druhá 35 × 98 × 98 milimetrů. To znamená, že z hlediska výšky je nová Apple TV 4K menší o 4 milimetry a z hlediska šířky a tloušťky pak o 5 milimetrů. Nejvýraznější změnou je však váha, která se konkrétně snížila zhruba o 50 %, a to především díky odstranění aktivního chlazení v podobě ventilátoru. Zatímco druhá generace Apple TV 4K vážila 425 gramů, tak třetí generace váží 208 gramů (Wi-Fi), respektive 214 gramů (Wi-Fi + Ethernet).

apple tv 4K 2022 3. generace

Změna designu

Kromě toho, že došlo ke zmenšení a snížení hmotnosti Apple TV 4K, tak došlo také ke změně designu jako takového. Zatímco na předchozích generacích se na horní straně celou dobu nacházelo označení  tv, tak nově už se zde nachází pouze logo Applu, tedy . Svým způsobem tak nová jablečná televize může připomínat Mac mini, který by rozhodně klidně mohl taktéž přijít v černém zbarvení. Kromě toho se Apple rozhodl přijít se dvěma verzemi nové Apple TV 4K. Konkrétně si můžete pořídit levnější s Wi-Fi a 64 GB úložištěm, anebo verzi s Wi-Fi + Ethernet a 128 GB úložištěm. Bez pochyb většina uživatelů sáhne po verzi s Ethernetem, jelikož pro přehrávání kvalitních pořadů ve 4K je prostě důležité mít stabilní připojení k internetu.

Další snížení ceny

Nový iPhone se zdražil, nový iPad Pro byl zdražen a počítá se s tím, že zdražená bude většina dalších chystaných Apple produktů. Apple TV 4K je však v tomhle ohledu naprostou výjimkou, a to nejen letos. Prozatím totiž došlo ke zlevnění s příchodem každé nové generace. Nová Apple TV 4K ve verzi Wi-Fi s 64 GB vychází na 4 190 Kč a verze Wi-Fi + Ethernet se 128 GB na 4 790 Kč. Oproti tomu, druhá generace vycházela na 4 990 Kč u 32 GB verze a 5 590 Kč u 64 GB verze, první generace pak dokonce na 5 190 Kč, respektive 5 790 Kč. Rozhodně je tedy fajn vidět, že alespoň zde dochází naopak ke snižování ceny.

Kabel z balení je fuč

Na předchozí stránce jsem vás informoval o tom, že Apple snížil cenu Apple TV 4K. S největší pravděpodobností je to také díky odstranění aktivní chladící soustavy, kromě toho je však nutné zmínit, že nově v balení zákazníci již bohužel nenajdou kabel pro nabíjení ovladače. To znamená, že kromě samotné Apple TV 4K už v balení najdeme pouze ovladač a napájecí kabel. K nabití Siri Remote tak budete muset využít jiný kabel v domácnosti, anebo si ho dokoupit.

apple tv 4K 3 generace balení

Ovladač s USB-C

Pokud se podíváte na ovladač Apple TV 4K druhé a nové třetí generace, tak si na první pohled nevšimnete žádných odlišností – zdají se býti totožné. Co se týče ovládacích prvků, tak doopravdy totožné jsou, změny jsme se však dočkali v případě konektoru. Ten byl totiž vyměněn, a to z Lightningu na USB-C. Apple se tedy postupně snaží na USB-C předcházet u všech svých produktů a Apple TV 4K si tak může odškrtnout z pomyslného seznamu. Kromě nové generace jablečné televize přichází s USB-C také nový iPad 10. generace, takže aktuálně už Lightning mají pouze iPhony, společně s příslušenstvím v podobě AirPods apod. Kalifornský gigant tedy přechod na USB-C bere vážně a existuje velká pravděpodobnost toho, že již příští rok se Lightningu zbaví Apple i právě u iPhonů.

apple tv 4K 2022 3. generace

Dnes nejčtenější

.